Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 20:05

Дачић: Реаговао сам на изјаву Бореља, треба да буду коректни према Србији

Брза и потпуна примена свих споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине једини је пут ка нормализацији, истакао је високи представник Европске уније Жозеп Борељ. На састанку Савета министара спољних послова ЕУ са министрима земаља Западног Балкана Ивица >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Дачић је тражио да буду коректни према Србији.
Заједнички неформални састанак министара спољних послова региона и ЕУ био је тренутак за размену мишљења о најважнијим спољнополитичким и безбедносним темама и поруку о снажној подршци европској интеграцији Западног Балкана.

Једна од главних порука значајног броја земаља чланица, упућена пре свега Србији, јесте усклађивање са заједничком спољном политиком ЕУ, а било је речи и о дијалогу Београда и Приштине. О томе су у изјавама говорили Жозеп Борељ и Ивица Дачић.
"Поздрављамо потезе оних који су ускладили. Онима који нису, а ту пре свега мислим на Србију, желим да поручим да одржавање блиских односа са Русијом није компатибилно са приступањем ЕУ. То је штетно и за националне интересе Србије, али свакако је штетно за приступање ЕУ", рекао је Борељ.
Ивица Дачић каже да је на ту изјаву реаговао и рекао да треба да буду коректни према Србији у смислу да Србија није вредносно неутрална.
"Србија је гласала за све резолуције у свим међународним форумима у којима се осуђује кршење територијалног интегритета Украјине. С друге стране, није се придружила санкцијама не верујући у исправност таквих мера и руководећи се својим националним интересима и државним, јер је у питању наш територијални интегритет и суверенитет“, рекао је Дачић.
Борељ је поновио поруку да је брза и потпуна примена постигнутих договора у дијалогу једини начин за нормализацију и наставак европског пута Београда и Приштине. Упозорио је да тензије и провокације морају да престану.
Ивица Дачић је рекао да је и данашњи наступ Приштине показао њихов екстремни приступ и неспремности на компромис.
Рат у Украјини била је доминантна тема одвојеног састанка европских шефова дипломатије који су подржали иницијативу за увођење једанаестог пакета санкција Русији.
Овог пута, пакет мера чије се усвајање очекује у јуну, могао би да погоди и земље за које се сматра да учествују у заобилажењу санкција према Москви.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.