Најлепши радови Мите Аврамовића – од карикатура до слике Светог Саве из другачијег угла (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 15:01

Најлепши радови Мите Аврамовића – од карикатура до слике Светог Саве из другачијег угла (ФОТО)

Димитрије Аврамовић, познатији као Мита, уметношћу се бавио средином 19. века, а иза себе осим слика најзначајнијих личности у Србији оставио и неке од првих политичких карикатура. Фото: Галерија Матице српске Димитрије је рођен 1815. године у Шајкашу, а основну и средњу школу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << завршио је у Новом Саду.
Студирао је сликарство на бечкој Академији од 1836. до 1840. године. У Бечу је упознао и Вука Караџића у чијем кругу пријатеља се кретао. Вука је „ставио“ и на платно 1840. године.
Фото: Wikipedia/Narodni muzej u Beogradu Одушевљен његовим радом, Вук га је препоручио кнезу Михаилу. Наредни део живота провео је у Београду, где је, између осталог, осликао и иконостас и зидове Саборне цркве.
Уз то, осликао је и иконостас манастира Врдник, познатијег као Мала Раваница, али и православне цркве у Футогу.
Фото: Wikimedia Commons/Djordje Stakić Као великом родољубу блиско му је било православље и личности и догађаји из те сфере, што се види и кроз његове слике Ваведења и Апотеозе Лукијана Мушицког.
Једно од његових најзанимљивијих дела јесте и слика Светог Саве, једна од ретких која не представља Растка Немањића кроз икону, већ кроз реалистичан приказ старијег човека.
Фото: Wikipedia/Narodni muzej u Beogradu Карикатуре Димитрија Аврамовића први су пример политичке карикатуре код Срба, а инспирисане су револуционарним догађајима 1848. године.
Неке од њих нашле су се у хумористичком часопису „Шаљивац“ који је у 16 бројева излазио од 1850. до 1851. године.
Бавио се и писањем. Писао је о Светој Гори, али и о естетици, ликовној критици, теорији и историји уметности. Кроз десет чланака који су излазили у „Српском народном листу“ писао је о проблемима уметности.
Неки од његових ликовних радова чувају се и у Галерији Матице српске, где су изложени у сталној поставци уметности 19. века.
Умро је у Новом Саду 1855. године, а његово име носи и једна улица на Роткварији.
Najlepše slike Đure Jakšića – nekada u novosadskoj kafani, a deo i danas izložen u Novom Sadu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најлепши радови Мите Аврамовића – од карикатура до слике Светог Саве из другачијег угла (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.