Летњи Свети Никола за многе породице мала слава – зашто се слави баш данас

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Maj.2023, 07:01

Летњи Свети Никола за многе породице мала слава – зашто се слави баш данас

Српска православна црква и вернициобележавају празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја. Фото: Градске инфо
Свети Никола зимски празнује се 19. децембрау знак сећања на дан свечеве смрти, а летњи 22. маја, када су светитељеве мошти 1087. године пренете из града Мира >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Ликији у тада православни Бари у Италији.
Свети Никола се сматра заштитником деце, учених људи, трговаца, морнара, путника уопште.
Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када „пада“ данашњи празник, у народу се назива и летњи Свети Никола. То је за многе породице мала слава или преслава.
И данас мошти светог Николе почивају у Барију, сада у истоименој цркви Светог Николе, коју су у његову славу подигли грађани, верујући и поштујући овог чудотворца и исцелитеља.
Према предању, сматра да је свети Никола повратио вид Стефану Дечанском, па је овај српски краљ храм у коме су похрањене мошти Светог Николе окитио сребром и слао богате прилоге за његово опремање.
Свети Никола је помагао сиромашнима, тешио народ и спасавао га од глади. Сматра се заштитником морепловаца и свих путника.
И данас се верује да Свети Никола помаже на мору и сви поморци хришћанске вере га славе као свог заштитника.

Питање Косова се увек спомиње на Светом архијерејском Сабору

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Летњи Свети Никола за многе породице мала слава – зашто се слави баш данас се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.