Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 19:17

Први авион "Ер Србије" у Чикагу свечано дочекан уз водене топове

Авион националне компаније "Ер Србија", који је јутрос полетео из Београда, слетео је у Чикаго на Међународни аеродром "О'Хер", где је свечано дочекан воденим топовима.
Авион који носи назив "Никола Тесла" слетео је на терминал 5, који је званично >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << отворен у јануару ове године.
У част првог лета, на самом аеродрому, приређен је и свечани дочек. Добродошлицу путницима и компанији "Ер Србија", у име граодначелника Чикага Брендона Џонсона и целе ваздухопловне авијације, пожелела је комесарка чикашког Директората за цивилно ваздухопловство Џејми Ри.
"Радујемо се дугом и трајном партнерству, али и томе што Чикаго поново повезујемо са једним од најстаријих европских градова. Технички, ово је обнова старог лета, који је последњи пут реализован на данашњи дан, 17. маја 1992. године. У ту част, ова два лета носиће исте ознаке, као и некадашњи летови", истакла је комесарка Ри.
Навела је да ће путници који долазе из Србије имати на располагању велики број опција ка многим дестинацијама са аеродрома "О'Хер".
Генерални директор "Ер Србије" Јиржи Марек поручио је да су са овим летом Београд, Србија и Западни Балкан много ближи.
"Дошли смо данас из Београда за 9 сати и 53 минута, што је невероватно кратко време. Данас су са нама били путници који су летели тим последњим летом пре 31 године, с друге стране били су и путници који тада нису ни били рођени. Овде смо због свих вас, наша врата су вам увек отворена, добродошли", поручио је генерални директор "Ер Србије".
Дочеку су присуствовали и регионални директор "Ер Србије" за Северну и Јужну Америку Џорџ Петковић, министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
Први авион на на линији Београд–Чикаго јутрос су свечано испратили председник Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.
Они су, свечаним пресецањем врпце на аеродрому "Никола Тесла", званично отворили први лет националне авио-компаније "Ер Србија" за Чикаго.
"Од Чикага до Београда лети се мање од 10 сати, а од Београда до Чикага нешто мање од 11 сати. То је невероватна уштеда у времену, када нема преседања, 8.000 километара пређете за тако кратко време", истакао је Вучић.
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил поручио је да "Ер Србија" не само што развија нове дестинације и шири се као компанија, већ и чини нешто што је за њега најзначајније, а то је да зближава Сједињене Америчке Државе и Србију као два народа.
До Чикага, српска национална авио-компанија ће летети два пута недељно – средом и суботом, а од 12. јуна биће уведен и трећи полазак, понедељком.
Летови ће се обављати авионима типа Ербас А330-200 из флоте широкотрупних авиона авио-компаније.
У Чикагу живи више од 350.000 српског порекла, али и велики број људи са Западног Балкана, којима ће ова линија олакшати путовање до Србије, али и целог региона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.