Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 16:28

На изложби у Прокупљу - новац од Римског царства до СР Југославије

“Новац и банкарство у Топлици” назив је изложбе у Народном музеју у Прокупљу којом је у овом граду започета национална манифестација Музеји за десет. Изложено је петсто примерака новца од Римског царства до СР Југославије.
 

Изложба папирног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и металног новца, прва је са овом тематиком за 77 година постојања прокупачког музеја и његове нумизматичке збирке. Посебно место на паноима заузело је и банкарство у Топлици кроз прокупачку банку која је обележила период између два светска рата.
“Збирка поседује примерке римског и византијског новца, затим модерног новца из периода 16ог, 17ог и 18ог века у првом реду, новац Пољске, Аустрије, Турске и Дубровачки новац, и поседује модерни новац 19ог и 20ог века. Већим делом су у питању европске државе. Највећи део саме збирке заузима српски новац са краја 19ог и 20ти век”, наводи Маја Димић, кустос историчар Народног музеја Топлице.
Стотине експоната, отргнутих од зуба времена у распону од преко хиљаду седамсто година, изазвале су интересовање посетилаца и разне утиске.
,,Први утисак је да сам музеј, као један локални музеј, музеј Топлице има овако богату збирку. Ја мислим да јесте за понос сваког Прокупчанина, сваког Топличанина”, истиче Александар Шљивић, из Прокупља.
,,Збирка је заиста садржајна, има доста новца кованог, папирног који покрива све епохе. Не сумњам да ће изложба бити посећена. Препорука је и да она оде негде вани, јер се Топлица заиста може поносити једном оваквом збирком”, сматра Саша Станојевић, из Прокупља.
Најстарији у збирци је новчић римског цара Гордијана из 238 године, а од занимљивијих издвајају се дубровачки динар из 16-ог века, последњи црногорски од два перпера из 1914. године и номинално највећа новчаница, југословенских 500 милијарди динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.