Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 12:37

Какво је тржиште некретнина у Србији и да ли Руси и Украјинци и даље диктирају цене станова

Тражња за некретнинама у Србији не јењава ни након што су из разних разлога, пре свих рата у Украјини, цене током прошле године знатно скочиле. Ненад Ђорђевић из Привредне коморе Србије наводи за РТС да до пада цена некретнина неће доћи због високе тражње. "Пад цена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тешко да ће се десити у наредних четири до пет година", каже Ђорђевић. Указује да је некретнина остала једина сигурна инвестиција.
Ненад Ђорђевић из Привредне коморе Србије наводи за РТС да су према извештају Републичког геодетског завода о кретању тржишта некретнина у Србији, за први квартал 2023. године, цене некретнина, поготово у свим већим градовима, знатно веће него у првом кварталу 2022. године.
"За издавање су пале цене станова у односу на ниво од лета прошле године, а што се тиче цена купопродаје непокретности у првом кварталу 2023. у односу на први квартал 2022, порасла је. Просечан раст цена прошле године је био преко 15 одсто. Тако да код цена купопродаја пада није било", каже Ђорђевић.
Оцењује да ће у току ове године доћи до смиривања тржишта некретнина у Србији, али да до пада цена некретнина неће доћи.
"Пад цена тешко да ће се десити у наредних четири до пет година", каже Ђорђевић.
Ситуација у Украјини утицала на тржиште некретнина у Србији
Указује да су најскупљи станови за продају били крајем прошле и почетком ове године.
"Што се тиче издавања, највеће цене су биле током пролећа и лета 2022. због таласа држављана Русије и Украјине који су овде долазили да раде и они су углавном изнајмљивали станове. Што се тиче тржишта купопродаје, ту је потражња била велика због тога што су се с једне стране камате на кредите биле на историјски ниском нивоу од 2019, 2020. па све до средине и краја 2022, а и због тога што у кризним околностима – прво након пандемије, а и сада за време рата у Украјини – људи купују некретнине као најсигурније средство за инвестирање", каже Ђорђевић.
Шта све утиче на цену некретнине
Говорећи о цени квадрата новоградње, указује да на њу, поред тога што је поскупео грађевински материјал, утиче и локација, као и квалитет градње.
"Код цене новоградње највише утиче локација на којој се некретнина налази, квалитет градње, не само зграде већ насеља или дела града. Што се пораста цена квадрата старе градње тиче, она је само пратила тржиште", објашњава гост Јутарњег програма.
Указује да су цене станова, протекле године порасле и у Новом Саду, Нишу и Крагујевацу, те да је раст промета у току 2022. забележен и у јужној и југоисточној Србији.
"Тржиште је активно и ја мислим да ћемо у току ове године имати стабилизацију – неће бити раста цена, али ће промет остати на овом нивоу. Пад цена тешко да ће се десити у наредних четири до пет година", оцењује Ђорђевић.
Некретнина као сигурна инвестиција
Указује да је некретнина остала једина сигурна инвестиција.
"Због тога што с једне стране, ми имамо јако плитко тржиште хартија од вредности. С друге стране, наши грађани 20-30 година након ратова и хиперинфлације и даље имају резерву према држању већег износа средстава на штедњу у банкама, поготово када се деси нека овако кризна околност, они подижу депозите и купују некретнине. С друге стране, десило се и да доста наших грађана који раде у иностранству од почетка пандемије одлуче да купе некретнину у Србији, не само у Београду већ и у унутрашњости", наводи Ђорђевић.
Указује и да људи купују да би инвестирали, те да се на нашем тржишту некретнина средствима добијеним од продаје једне некретнине финансира купопродаја још три до пет некретнина у ланцу купопродаје. 
"Продавци некретнина који продају некретнину даље купују некретнине, тако да се код нас новац који је добијен од продаје једне некретнине три пута обрне у једном циклусу током године даље у куповини некретнина зато што тај новац не излази с тог тржишта", објашњава гост Јутарњег програма.
Повећана тражња за гаражним местима
Указује да је услед повећања броја аутомобила, као и интензивне изградње стамбених и пословних објеката, дошло је до велике потражње за паркинг местима и гаражама. 
"Гараже у Београду, њихове цене прате оно што се дешава са бројем возила и саобраћајем у Београду. Сви ти људи који имају аутомобил желе да обезбеде гаражу пошто је паркинг простора јако мало и то доводи до повећање тражње за гаражним местима у односу на нека ранија времена", објашњава гост Јутарњег програма", наводи Ђорђевић.
Указује да су гараже постале веома скупе и да је то сигурна инвестиција овог момента.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.