Српски еколошки изум о којем пише читав свет – шта је „течно дрво“? (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Maj.2023, 09:02

Српски еколошки изум о којем пише читав свет – шта је „течно дрво“? (ФОТО)

„Течно дрво“ је пречистач ваздуха за урбане средине који је резултат рада Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, а овај изум привукао је пажњу бројних медија у свету. Фото: liquid3.rs Тако су овој еколошкој иновацији извештавали „Fox News“, „ABC News“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „Newsweek“, „Pubity“, „Wealth“, „ZDF“, „yahoo!news“, бразилски „ECOA“, јапански „IDEASFORGOOD“ и многи други медији из свих крајева света.
Иако се може превести на српски, у оригиналу се овај пречистач зове „Liquid3“, где број 3 мења реч дрво због сличности у изговору на енглеском језику.
О чему је реч? Укратко, „Liquid3“ је урбани фото-биореактор који користи моћ микроалги да ефикасно уклањају CО2 и производе О2 и биомасу.
Фото: liquid3.rs Функционише и лети и зими, а ефикасност микроалги пречишћавању ваздуха сразмерна је једном одраслом дрвету или травњаку од 200 метара квадратних.
У пречишћавању ваздуха алге су 10 до 50 пута ефикасније од дрвећа, а за овај пројекат су изабране микроалге које могу да живе у обичној чесмовачи.
Осим функције пречишћавања, „Liquid3“ на врху има соларну плочу која напаја ноћно светло и пуњач за телефон, док се у подножју налази клупа.
Фото: liquid3.rs Пажња бројних медија изазвала је и бројне коментаре. Неки су одушевљени изумом, а неки скептични јер не желе да се дрвеће замени.
„Циљ није да заменимо шуме, циљ је да попунимо оне урбане џепове у којима немате простор да поставите дрво“, рекао је један од његових изумитеља др Иван Спасојевић за Развојни програм Уједињених нација.
Осим простора, једна од већих предности у односу на дрво је што се може уградити и почети да функционише за један дан.
Ово је први урбани фото-биореактор у Србији, а како каже др Спасојевић, и у свету, а налази се испред Општине Стари град у Македонској улици у Београду.
Istorija zaštite prirode u Srbiji stara skoro 700 godina – Dušanov zakonik prvi govorio o seči šuma

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Српски еколошки изум о којем пише читав свет – шта је „течно дрво“? (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.