Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 05:59

Краду се бицикли и саксије са цвећем по зградама – да ли је видео-запис доказ за суд

Скоро све стамбене зграде у Београду имају сигурносне камере. На друштвеним мрежама готово свакодневно освану снимци крађа бицикала, противпожарних апарата, па чак и - саксија са цвећем. Снимцима са сигурносних камера није место на друштвеним мрежама, каже закон, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али јесте у судници.
Станарима вишеспратнице у Улици Ивана Рибара на Новом Београду лопови су из ходника крали бицикле, решетке испред улаза, пуњач за хибридни аутомобил и разне друге ствари. Када су поставили надзорне камере, број крађа се смањио, каже управница зграде. Камере су сваки пут снимиле починиоца.

"Када пријавите крађу, полиција контактира са управником који доставља снимак. Друга опција је да управник обавести полицију. Тада саставим кривичну пријаву са одштетним захтевом. Даље то прелази у надлежност полиције", објашњава професионална управница зграде Сања Масникоса Симић.
Шта каже Закон Суд или тужилаштво одобравају да полиција преузме снимак. Према Закону о кривичном поступку, снимци са надзорних камера могу да се користе као доказ на суду, без обзира на то да ли је у питању јавна или приватна повришина. Чак и видео-записи са телефона могу да буду доказ ако се установи да је то од јавног интереса, кажу у тужилаштву.
"Такав доказ судија ће да користи у контексту свих других изведених доказа. Не верујем да би било ко од колега пресуду донео само на основу тог доказа, већ би извео и друге доказе и довео их у међусобну везу заједно са тим снимком, па тек на основу свих изведених доказа донео пресуду", каже председница Прекршајног суда Оливера Ристановић. 
Анализа снимака Код достављених снимака проверава се аутентичност, а пре тога се утврђује да ли су камере постављене из безбедносних разлога. Обично се тражи идентификација лица или предмета.
У сложенијим случајевима, ради се и реконструкција догађаја. Ако је снимак нејасан, на основу детаља се може утврдити шта је особа урадила. Свака тачкица или покрет на снимку могу да буду доказ на суду, каже судски вештак Никола Драговић.
Снимци могу да се изоштре како би слика била боља. У зависности од квалитета видео-записа, за анализу неких потребно је 30 дана, а за неке и 60. 
Када је снимак круцијалан доказ Адвокат Александар Радивојевић каже да је у пракси имао много предмета у којима је до проналажења једног или више починилаца дошло баш захваљујући сигурносним камерама.
"Особа која води поступак процењује да ли су неопходни снимци и на који начин може да утврди да ли је неко починио дело или не. Ако имате неспорне друге доказе, сведока или неког ко је извршио дело, не знам да ли је потребан и снимак, али то процењује полиција, суд и тужилаштво", каже Радивојевић.
Оливера Ристановић пак каже да једино ако је снимак прибављен по налогу суда може да буде круцијалан доказ, а да у осталим случајевима тешко може да превагне.
У многим законима се спомиње видео-запис као доказ на суду. Како кажу стручњаци, проблем је то што не постоји кровни закон који би све то објединио. Због тога је некад нејасно у којим оквирима надлежни могу да реагују.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.