Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Maj.2023, 18:33

Питање Косова се увек спомиње на Светом архијерејском Сабору

Поред редовних подношења годишњих извештаја епархија, који су обично на почетку сваког Светог архијерејског сабора, питање Косова се увек спомене у већој или мањој мери, рекао је данас верски аналитичар Драшко Ђеновић, поводом заседања Светог архијерејског сабора.
Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << СПЦ Он је навео да се не може тачно рећи о чему ће се дискутовати на Светом архијерејском сабору, јер није отворен за медије, а информације о чему се дискутовало добијамо на основу саопштења Цркве.
„Која ће друга бити питања то је тешко рећи, јер Црква још увек није научила да транспарентно са јавношћу и медијима комуницира. Чини ми се да посебно када је у питању Свети архијерејски сабор покушава да све држи под плаштом тајне и тек се онда огласи са штурим саопштењем на крају“, изјавио је Ђеновић за Танјуг.
На питање да ли ће Црква дати одговор поводом стања у друштву, он је рекао да Црква стално даје одговоре на питања у друштву, као и да је она стална потпора породици.
„Црква је увек, црква је једина која је константна потпора и подршка породицама. Управо савремена дешавања поткопавају породици породичне вредности, лично мислим да се у нашем друштву више даје значај породици да бисмо избегли нека немила догађања која су се десила последњих десетак дана и које су нашу земљу завиле у црно“, навео је Ђеновић.
Он је оценио да у српском друштву постоји отуђење једних од других, као и отуђење од Бога, које често савремени психолози и социолози одбијају да признају и због тога је, према његовим речима, дошло до менталног загађења, не само младих, већ и људи средњих и старијих година.
„Ми ако погледамо старију генерацију која се често не одваја од турских серија, младе који имају неке изобличене циљеве, где све оно што је правда, част, поштење се више не цени. Сада неке друге вредности добијају на значају, вредности које су далеко, не само од хришћанских, него од било каквих традиционалних и нормалних вредности какве често породице у нашем друштву гаје“, рекао је Ђеновић.
На питање да прокоментарише снимак патријарха Порфирија, који је изазвао бурне реакције у јавности, Ђеновић је објаснио да су речи патријарха биле упућене једној особи, као и да се много људи погрешно препознало у његовим речима.
„Чини ми се да добар део особа које су се препознале у томе немају проблем што је патријарх рекао тој једној особи, него што су се препознале у његовим речима. Ја немам право да судим било коме, имам утисак да су особе које обично нису блиске цркви и који заправо често ударају на све што црква ради, инстирају на одвојености цркве и државе и немају исте ставове по питању породице које има црква“, оценио је Ђеновић.
Он је додао да је извучено неколико секвенци од говора који траје око 15 минута и навео да се мора гледати контекст целог говора, јер у противном добијамо сасвим различиту поруку.
Према речима Ђеновића, сваки хришћанин треба да се моли за власт, било она црквена или политичка, јер нас тако учи Хришћанство, да је свака власт дата од Бога.
„Ми можемо да се молимо и да им Бог да мудрост и да им да здравље и да нас воде христоликим путем, а можемо у исто време да се молимо да нам Бог да неку бољу власт, која ће боље извршавати божију вољу. Ја не говорим о позицији и опозицији, то је наша стална потреба ко год је на власти, а исто се односи и на цркву и на наше црквене оце, јер они имају велики терет на својим плећима“, закључио је Ђеновић.
Свети архијерејски Сабор СПЦ започео је у недељу, литургијом патријарха Порфирија у Храму Светог Саве на Врачару.
Skandal! Lažni borci protiv nasilja udarili i na patrijarha Pavla! „Bio je dirigent ratnih zločinaca i zločina“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Питање Косова се увек спомиње на Светом архијерејском Сабору се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.