Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 16:23

Живот многочлане породице Васовић из Мионице код Косјерића

У свету се обележава Дан породице. У Србији - више од половине породица има једно дете, а четворо и више деце мање од 2 одсто породица. Статистика показује и да је све ређа појава да више генерација живи заједно. У Мионици, у косјерићкој општини, живи само једна породица >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са четворо деце.
У косјерићкој општини има више многобројних породица. У њима се од малена учи вредностима, које треба да служе као узор и пример, јер тако стасавају вредни, одговорни и честити људи. Васовићи су, међутим, једина породица са четворо деце у Мионици. У њиховом великом домаћинству које се бави сточарством посла има за сваког члана породице.

„Устанемо у 6 сати, помогнемо баби и деди око штале", наводи Лазар Васовић, из Мионице.
„Главни вођа ти је тима Душан", каже њихов деда Милија Васовић.
Душан додаје: „Па, мене они слушају, а ја слушам њих".
И кроз игру млади Васовићи се уче одговорности, обавезама и бризи о животињама.
„Лепо ми што су они овако мали, као ждребаћи. А онај мали што смо га купили је још мали, треба да једе да би порасто", наставља Душан Васовић.
„Волим да радим и највише волим кад се некад овако отац узме коњима вучемо трупац или упрегнемо га за гумарабу. То ти је као приколица за коње", истиче Иван Васовић, из Мионице.
„У ово време тако дошло да је здравље и здрава породица најбитније", сматра Драгана Васовић.
„Само лепим речима и договором све се постиже. Значи нема ту вике, нема ништа на брзину, све полако, па ако треба деци и објаснити по више пута да би они то укапирали", напомиње Марко Васовић.
„Потребна је мало више помоћ државе. То је на првом месту. Да се уложи у сточарство, јер је наш крај првенствено за то, да се уложи и у пољопривреду. Да ето, имају неки ослонац да би могли мало боље и мало даље", каже Весна Васовић.
„Породица је најважнији стуб због чега се све ово ради, што кажем ја мукотрпно. Мораш да деца имају нормалан неки живот, то је кључ свега", закључује Милија Васовић из Мионице.
Расподела обавеза јесте начин да се лакше превазиђу тешкоће, али и гради срећа на чврстим темељима најтоплијег окружења, у породици.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.