Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 12:46

Кисић: Светски дан породице ове године дочекујемо са болом и тугом због трагедија

Светски дан породице, 15. мај, Србија ове године дочекује са великим болом, тугом и немерљивом жалошћу због трагичних догађаја који су се догодили у Основној школи "Владислав Рибникар“ и у Младеновцу, у којима су животе изгубили деца и млади, изјавила је министарка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за бригу о породици и демографију Дарија Кисић.
Министарка Кисић је истакла да сви морамо да будемо свесни значаја породице, која је темељ нашег друштва, покретач и смисао сваког од нас, наводи се у саопштењу.
"Сваки дан јесте и треба да буде дан породице, али на данашњи дан је важно да се запитамо шта можемо још да урадимо да породица заиста буде наша оаза и место одакле добијамо љубав, енергију и снагу“, навела је Кисићева.
Министарство за бригу о породици и демографију је, према речима министарке, почетком године спровело две националне студије о ставовима младих по питању породице и брака и репродуктивног здравља, а први резултати су показали да је породица изузетно важна за младе у Србији и да није изгубила вредност.
Истраживање: Готово сви млади желе децу и то бар двоје Млади упркос свим изазовима имају традиционална и здраворазумска размишљања о породици, будући да две трећине испитаника брак својих родитеља доживљава складним, а нешто више од пола испитаника би желело да има породицу сличних вредности из које потичу. Родитељи код већине младих су кључни у доношењу одлука у животу.
Готово сви млади желе децу и то бар двоје, док је њих 40 одсто одговорило да жели да има троје и више деце.
Њих 80 одсто би да се оствари као родитељ пре 30 године, 90 одсто мисли да су најбоље године за брак до 30 године, а за 82 одсто испитаника асоцијација за дете је радост.
У истраживању је било обухваћено 2.456 ученика трећих и четвртих година средњих школа из Војводине, Београда, Шумадије, Западне, Јужне и Источне Србије и са Косова и Метохије.
Циљ истраживања јесте сагледавање ставова младих о браку, породици и репродуктивном здрављу, што ће бити полазна основа приликом доношења нових мера и стратегија Министарства за бригу о породицу и демографију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.