Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 07:11

Петковић се састао са Лајчаком уочи нове рунде дијалога са Приштином

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је у Бриселу одвојеним сусретом директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака. Након тога, очекује се и директан састанак делегације Београда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са приштинском делегацијом коју предводи Бесник Бислими.
Према најавама из европских извора, кључне теме разговора на нивоу главних преговарача су формирање Заједнице српских општина, примена декларације о несталим особама, имплементација договора из Охрида и ситуација на северу Косова и Метохије након недавних локалних избора.
За Београд, најважнија тема састанка је формирање Заједнице српских општина, на основу споразума постигнутих 2013. и 2015. године.
Високи европски званичник је уочи састанка оценио да су разговори о ЗСО од суштинског значаја за наставак дијалога.
"Овај процес је егзистенцијално питање за дијалог, јер без договора о статуту и формирања Заједнице српских општина неће бити споразума о нормализацији односа Београда и Приштине", нагласио је званичник.
Оценио је да је потребно превазићи огромне разлике између Београда и Приштине о Заједници српских општина кроз преговоре који ће бити засновани "на претходним договорима из дијалога, релевантним документима и бити инспирисани постојећим примерима из европске праксе".
Европски извори најављују да ће разговарати и о "распореду" имплементације договора из Брисела и Охрида, на основу документа који је о томе припремила ЕУ.
Овај документ прецизира редослед корака у имплементацији, држећи се приницпа да "свака страна мора нешто да уради да би добила нешто заузврат", наводе извори у Бриселу.
Европске дипломате оцењују да је овакав редослед корака неопходан да би "у сваком тренутку било јасно да ли обе стране поштују своје обавезе или не".
Једна од тема на столу је и ситуација на северу Косова и Метохије након локалних избора које су бојкотовали припадници српске заједнице.
Званичници у Бриселу упозоравају на ризик од конфронтације и могућег насиља ако решење не буде пронађено до 28. маја, што је крајњи законски рок у којем би нови градоначелници требало да преузму дужност.
"То би био велики ударац за дијалог и постигнуте договоре. ЕУ је предложила више идеја, али две стране до сада нису могле да се сложе о томе, па ће се разговори наставити", наводи се.
У Бриселу најављују да ће преговарачи разговарати о примени декларације о несталим лицима и "операционализацији" неких конкретних елемената декларације, као што је формирање заједничке комисије Београда и Приштине за нестале, под председавањем ЕУ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.