Izvor: RTS, 13.Maj.2023, 16:08

Делимично регулисано тржиште некретнина у Србији расте, ризици за купце су велики

Помоћник директора Сектора за развој Републичког геодетског завода Дарко Вучетић каже за РТС да се на делимично регулисаном тржишту некретнина у Србији види велики раст од 2019. године до данас. Истиче да само на регулисаном тржишту постоје јасна правила која омогућавају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сигурност грађанима који купују непокретност у изградњи, док свако одступање од регулисаног система доводи до великог ризика за самог купца.
Вредност некретнина продатих прошле године достигла је рекордних 7,5 милијарди евра. Оно што забрињава јесте скок промета некретнина из такозваног делимично регулисаног система тржишта непокретности. Склопљено је скоро 22.000 таквих уговора за две и по милијарде евра, што је раст од 119 одсто у односу на 2019. годину.

Помоћник директора Сектора за развој Републичког геодетског завода Дарко Вучетић објашњава да се тржиште непокретности у Србији дели на регулисан, делимично регулисан и нерегулисан систем тржишта.
Истиче да је делимично регулисан систем у којем постоје одређени закони и одредбе, али није у потпуности регулисан, најчешће у делу који се тиче утврђивања права својине на непокретностима, у делу који се тиче евиденције или заштите учесника у систему.
"Карактеристично је да у делимично регулисаном и нерегулисаном систему непокретности нису у катастру непокретности", наводи Вучетић.
Каже да се види велики раст од 2019. године до данас на делимично регулисаном тржишту. "Дуплиран је број трансакција и вредност непокретности", наглашава Вучетић.
Што се тиче примарног тржишта односно куповине од инвеститора, Вучетић истиче да на регулисаном тржишту постоје јасна правила која омогућавају сигурност грађанима који купују непокретност у изградњи.
"Свако одступање од регулисаног система доводи до великог ризика за самог купца. После не постоји гаранција", упозорава Вучетић.
Цео разговор Марије Митровић са Дарком Вучетићем погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.