Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 17:23

Владимир Ђукановић о писму синовима: Ментално здравље је важно колико и физичко

Владимир Ђукановић, познати брокер и финансијски експерт, објавио је писмо синовима о тешким врачарским и виртуелним улицама у светлу трагедија које су се у Србији десиле. Ђукановић за РТС каже да истраживања САД, где су честа убиства у школама, наглашавају важност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << извештавања али и приступ оружју као факторе ризикa. Ђукановић каже да је родитељски надзор деце на друштвеним мрежама од пресудне важности.
Данима се препричава и дели по мрежама писмо Владимира Ђукановића које је написао својим синовима од 10 и 13 година.Ђукановић је, иначе, у Србији познат као један од ретких људи са ових простора који је направио каријеру на светским берзама. 
"Мани се оружја, љубави татина, мани се куршума, јуначе. Нек ти огањ буде лопта, а муња оловка. Немој близу ватре, немој близу промаје, молим те", наводи Ђукановић, између осталог, у писму својим синовима.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Ђукановић је изјавио да је тему за писмо имао већ у САД, где су масовна убиства у школама честа. Ипак, истиче да је тешко причати деци о трагедији која се десила у школи "Владислав Рибникар" на Врачару.
"Имамо потребу све да објаснимо, те да имамо узрок свега, као и да свему приступимо на рационалан начин. Некада је тешко докучити. Ситуација је емотивна", сматра Ђукановић који је поред брокерске каријере и писац.
Према његовим речима, свако дете је другачије – поједина желе да причају, а нека не желе. На личном примеру каже да са старијим сином прича о трагедији, али да млађи још на то није спреман.
"Најбитније је урадити све да се такви догађаји не понове. Морамо да се окренемо студијама, струци и научним истраживањима", каже Ђукановић.
Медији, приступ оружју и мреже Ђукановић истиче да се релевантна америчка научна истраживања деле на две дела – утицај медија и извештавања, као и приступ оружју. "Србија је на неславној листи по броју наоружања по грађанину. Американци су увек први по броју. Питање је који ће се закони сада донети да би се спречиле трагедије у будућности", наводи гост Јутарњег програма.
У писму, Ђукановић пита: "Куда те воде сви ти гигабајти, сви екрани тешки као окови. Да ли те одвлаче од нас, сине, и како тамо да те нађем?"
Говорећи о контроли тинејџера на друштвеним мрежама, каже да је могућа, као и да је његовим синовима преко бесплатне апликације Family Link ограничен приступ сајтовима који нису примерени.
"Деци је телефон битан, али су и родитељи доста проводе време на њима. Не могу да пребацујем деци оно што и ја радим. Бесмислено је", прича Ђукановић.
Стигма и црна прекретница Наглашава да су трагедије које су се десиле у Србији "црна прекретница", али да треба да их памтимо, да бисмо спречили понављање.
"Психолози су битни чланови друштва, али су увек и били, данас више него икада. Свака школа треба да их има. Не смемо да стигматизујемо оне које код њих иду. Треба да се бавимо менталним, попут физичког здравља“, указује Ђукановић.
Преносимо у целости писмо Владимира Ђукановића које је 6. маја објављено и на његовом блогу Фејсбучење.
Сине мој од 13 година  
Сине мој од 13 година, тешке су нам ове врачарске улице. Теже него икад, овако празне. И док грабиш истим према школи, шта ти мисли гони, где ти је поглед упрт?
Кажу, сине, дај боже да живиш у интересантним временима. А тата се баш тих плаши. Времена интересантна пуна су куршума, тог ђавољег семена. У тим временима све се ломи, крши као осам малих душа за које времена више нема.
Сине мој од 13 година, тешке су нам и ове виртуелне улице. Теже од свих поплочаних, филигрански утканих. Куда те воде сви ти гигабајти, сви екрани тешки као окови. Да ли те одвлаче од нас сине, и како тамо да те нађем?
Исто ми веле, синко, ех како је било некад. А ја исто стасах у проклето интересантним временима, кад су меци фијукали а мајке јаукале. А ја сам, сине, тихо плакао, онако да нико не види, одлазећи.
Сине мој од 13 година, куда ћеш ти данас? По оцене у школу? Живот је проклета оцена, на сваком кораку би да те оцене. А свака оцена, као подла уцена, увлачи се под кожу као крпељ. Зато не оцењуј људе, сине, пусти их на миру, јер свака твоја оцена за неког је потцена.
Мани се оружја, љубави татина, мани се куршума, јуначе. Нек ти огањ буде лопта, а муња оловка. Немој близу ватре, немој близу промаје, молим те.
Сине мој од 13 година, на крају тих врачарских улица горе свеће. Букте љуто, букте тужно, угасиће се неминовно. Али памти ово јер време бледи све, па и оно што се заборавити не сме.
Ако ти икад свет дозлогрди ти стани. Куршуме немој даље од мене, јер сам слика твоја а ти слика моја. Нема кривца до оца, и кад будеш један а ти то упамти.
Сине мој од 13 година. Не прекидај невине кораке због својих раскорака. Сваки ум носи таму свега прошлог и не раздањуј га сам… ту смо. Јер ако нисмо боље да нас нема.
за моје синове…10 и 13 година…

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.