Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 16:00

Стална едукација неопходна за већу безбедност деце на друштвеним мрежама

Интернет и друштвене мреже најпопуларнији су медиј код младих, али и међу децом школског узраста. Употреба било које друштвене мреже може бити ризична. Како заштитити безбедност деце на друштвеним мрежама? У чачанском Црвеном крсту за ученике Медицинске школе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одржано је предавање на ову тему.
Претражујући садржаје друштвених мрежа и у комуникацији са вршњацима и пријатељима чачански средњошколци кажу проводе и више сати дневно. Ипак, тврде знају које опасности коришћење разних апликација може донети.
"Мене су то родитељи одмах научили чим сам ја отворила друштвене мреже, моји родитељи су били упућени у то и они су ми рекли да чим добијем нешто непожељно, да то или блокирам али прво првенствено њима да јавим’’, каже Тијана Петровић, ученица првог разреда Медицинске школе у Чачку, а њена другарица Сања Алексић додаје ’’Увек на тим друштвеним мрежама постоји опасност. Можемо увек добити неке нежељене слике, можемо добити непознат контакт и тако даље, тако да се то апсолутно одбија.’’
’’Мислим да су нама и што се тиче школе потребне неке од тих апликација и друштвених мрежа, мислим да све то може да се искористи на бољи начин и да није увек опасно’’, сматра Марија Радовановић, ученица првог разреда Медицинске школе у Чачку.
О сајбер безбедности мора се више говорити јер је коришћење интернета саставни део живота не само младих.
’’Чим сте ушли у електронску причу морате да водите рачуна о насиљу као једном новом виду насиља које нас притиска све ово време и које и као ситуације које су последње време из тих испливавају некакве последице које нажалост нису добре и са којима морамо да се носимо свакодневно’’, каже мр Светлана Јанковић, експерткиња за род и безбезбедност
’’Нове технологије свакако носе известан ризик у безбедности данашњег друштва тако да је веома потребно да се и ученици и студенти свакодневно едукују из ове области безбедности на интернету’’, наводи др Весна Ружичић, доцент факултета Техничких наука у Чачку.
Радионице о сајбер безбедности, дигиталном насиљу и комуникацији преко друштвенх мрежа овог тима едукатора у протекле три године похађало је више од пет стотина ученика и студената.
’’Желимо да помогнемо младим људима, али исто тако и њиховим родитељима. Ово је смао почетак овог програма у Црвеном крсту у Чачку који ћемо наставити да реализујемо у сарадњи са родитељима деце’’, наводи мр Наташа Цвијовић из Црвеног крста у Чачку.
О опасностима са којима се могу сусрести коришћењем интернета и друштвених мрежа на оваквим предавањима млади се упознају и подсећају да је превенција важна као и заштита ради боље дигиталне безбедности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.