Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 09:59

После саслушања одређен притвор за четири особе ухапшене у проширеној истрази о злоупотребама у ЕПС-у

У Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду саслушана су четири осумњичена за прање новца и пореска кривична дела, који су у четвртак ухапшени у оквиру проширења истраге која се води против шест осумњичених да су злоупотребама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оштетили Јавно предузеће Електропривреда Србије (ЕПС), саопштило је Тужилаштво.
Тројица осумњичених су се бранила ћутањем, односно искористили су своје законско право да не износе своју одбрану у овој фази поступка, док је четврти осумњичени изнео своју одбрану, наводи се у саопштењу.
Како се наводи, након саслушања Тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да осумњиченима В. Б., Н. Л., Д. Р. и С. К. одреди притвор. Судија им је одредио притвор да не би утицали на сведоке.
В. Б. је одговорно лице привредног друштва “Профил пројект" д.о.о. Београд, Д. Р. је одговорно лице привредног друштва “Ниб парт” д.о.о. Београд, Н. Л. одговорно лице привредног друштва “Sbos Construction” д.о.о. Београд, а С. К. власник предузетничке радње за ауто-превоз из Уба.
Наредбом о проширењу истраге обухваћени су и Б. В. С. одговорно лице страног привредног друштва “Italiana Construcioni” S.P.A огранак у Београду и “Мета Балкан” д.о.о. Београд и Н. Т. директор привредног друштва “Bauwasen” доо из Лазаревца, против којих се истрага води од фебруара ове године и који се већ налазе у притвору.
Њих двојица ће поводом кривичних дела за која се терете наредбом о проширењу истраге бити саслушани наредних дана.
Сумња се да је Б. В. С. након извршених уплата новчаних износа од стране инвеститора ЈП ЕПС по основу испостављених привремених ситуација у вези са уговором за изградњу индустријског колосека од 18. априла 2017. године, новац у износу од 317.203.601,78 динара користио тако што је га је пребацивао привредним друштвима “Профил пројект”, “Ниб парт'” и “Sbos Construction” као и предузетничкој радњи у власништву С. К., за наводну куповину шина, електроопреме и другог материјала за изградњу индустријског колосека, по лажним фактурама.
Потом су, како се сумња, одговорна лица поменутих привредних друштава новац пребацивала на рачун ПД “Bauwasen” д.о.о. из Лазаревца, чије је одговорно лице такође сачињавало лажне фактуре и документацију о овој набавци, као и о набавци шина и другог материјала од ПД "Метал Балкан” д.о.о. Београд.
Након тога је Н. Т. део новца у износу од 92.853.739 динара предао Б. В. С., док је преостали део новца је задржао на рачуну ПД "Bauwasen” д.о.о. из Лазаревца.
Такође, из наведених противправних радњи произлази и основ сумње да су осумњичени извршили и пореско кривично дело којим је проузрокована штета за буџет Србије у износу од 76.445.260,00 динара.
Осумњиченима се на терет стављају кривична дела прање новца и пореска утаја из Кривичног законика, као и Неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из Закона о пореском поступку и пореској администрацији.
У овом предмету је крајем фебруара покренута истрага против шест лица због сумње да су злоупотребама оштетили ЈП ЕПС у износу од 7.458.050 америчких долара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.