Мекејн: Тешко ће бити нахранити свет, ако се не продужи споразум о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Maj.2023, 08:11

Мекејн: Тешко ће бити нахранити свет, ако се не продужи споразум о житу

Шефица Светског програма за храну (WFP) Уједињених нација, Синди Мекејн, упозорила је да ће бити тешко обезбедити храну за светско становништво, уколико Русија буде напустила споразум о житу. Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky Она је изјавила да споразум који истиче 18. маја, мора бити обновљен.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> „Споразум мора да се продужи. Ми никако не можемо да нахранимо одређени регион, а камоли читав свет, ако се то не догоди“, рекла је Мекејн за БиБиСи.
На питање да ли мисли да ће Русија пристати на продужење споразума, она је рекла да није сигурна.
„То ме јако брине. А требало би да брине и све остале“, поручила је Мекејн и позвала „сваког светског лидера“ да помогне у обнављању споразума и окончању сукоба.
Она је додала да је WFP набављао житарице из других држава како би их дистрибуирао земљама широм света, али да нису успели да прехране толико људи због растућих трошкова.
„Знам да постоје неке фарме које још увек раде. Али морате запамтити да је велика већина земље на којој су се раније узгајали усеви сада минирана, са нагазним минама“, рекла је она.
Истакла је да би, чак и ако би се сукоб данас окончао, годинама трајало чишћење земљишта како би оно постало безбедно.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершинин изјавио је јуче да споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтеви бити испуњени до 18. маја.
Pet članica EU traži produženje ograničenja uvoza ukrajinskog žita

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мекејн: Тешко ће бити нахранити свет, ако се не продужи споразум о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.