Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 06:06

Кинески изасланик најавио посету Украјини и Русији; Москва: Спречена офанзива у правцу Соледара

Рат у Украјини – 442. дан. Борбе на истоку земље не јењавају, најжешће борбе у Бахмуту. Кинески изасланик најавио је посету Кијеву и Москви, где ће се залагати за мировне преговоре. Москва тврди да је спречила Украјинце да спроведу офанзиву у правцу Соледара. Британска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << агенција "Ројтерс" јавља да Берлин купује 18 тенкова "леопард 2" како би надоместила послате Кијеву.
Борбе на истоку земље не јењавају, а украјинска страна тврди да су се руске снаге у неким деловима источног дела Бахмута повукле и до два километра.
Командант украјинских снага које се боре у Бахмуту изјавио је да је паравојна група "Вагнер" последњих дана појачала минобацачке и артиљеријске нападе.
Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је његовој земљи потребно још времена како би започела дуго очекивану контраофанзиву, пошто је војсци и даље потребна обећана помоћ Запада.
С друге стране, оснивач паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин саопштио је да су украјинске јединице већ започеле своју контраофанзиву, и приближиле се Бахмуту с бокова, те да Зеленски не говори истину када каже да је одложена.
Министарство одбране Турске саопштило је да је остварен напредак у разговорима о црноморском споразуму о житу које су у Истанбулу водили заменици министара одбране Турске, Русије и Украјине, као и званичници УН.
Међутим, Москва поручује да споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтеви бити испуњени до 18. маја.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин истакао је да су и даље нерешена питања извоза амонијака и платног система СВИФТ из којег је Русија избачена.
У међувремену, САД су Украјини ставиле на располагање конфисковану имовину руског бизнисмена Константина Малофејева. Кремљ је одговарио да је та одлука незаконита, и најавио да ће на "крађу" САД одговорити адекватним контрамерама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.