Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 16:16

Вршац: Почела изградња највишег видиковца у Војводини

Највиши врх Војводине, Гудурички врх на Вршачким планинама, поново ће красити видиковац, према речима надлежних, атрактивнији, савременији и безбеднији од старог. Обезбеђене су потребне сагланости и у току је тенедер за израду пројекта будућег видиковца. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На 641 метру надморске висине на вршачким планинама смештен је Гудурички врх, највиши врх Војводине. Од подножја брда до Гудуричког врха води вијугава стаза кроз густу шуму, омиљена међу планинарима и рекреативцима. Сви они желе да овековече освајање највишег врха, али и поглед на Јужни Банат. Са Гудуричког врха тренутно се мало шта види, јер је јака кошава 2019. срушила видиковац који се ту налазио, а који, из безбедносних разлога није био у употреби и пар година раније.
“Наравно да је у туристичке сврхе веома битно да одавде имамо видиковац, да људи који дођу  освоје већ овај врх могу да погледају паноораму не само града него читавог овог региона јер се поглед просторе 50-так километара према Румунији, затим са друге стране према Београду, према Авали тако да је поглед веома импресиван”, каже Татјана Палковач, директорка ТО Вршац.
У граду кажу, ускоро ћемо поново моћи да уживамо у панорами са Гудуричког врха, јер ће се на овом заштићеном добру, градити нов видиковац. У току је тендер за израду пројектно техничке документације који се финансира средсвима Покрајинског секретеријата за пољопривреду.
“Наравно водило се рачуна да нови пројекат задовољи околину, тј да буде од природних материјала, али исто тако да задовољи све временске непогоде, овде имамо јаке ударе ветра и кише и да то буду неки нови савремени материјали који ће видиковцу дати дужи рок трајања”, истиче Дејан Чебзан, члан градског већа задужен за инфраструктуру.
Платформа новог видиковца биће висока близу 13 метара, како би се, изнад високог растиња, омогућио несметан поглед на панораму јужног Баната и Румуније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.