Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 11:41

Доктор Радовановић: Биће потребно много времена да се друштво врати у нормалу, последице остају

Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава се 8. маја на дан рођења великог филантропа Анрија Динана, који је 1859. године тражио да се помогне рањенинцима, учесницима битке код Солферина, без обзира да ли су Аустријанци или савезници. Ове године >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << слоган обележавања овог дана је: Све што чинимо, чинимо од срца. Професор доктор Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије каже за РТС да та организација реагује у деликатним ситуацијама додајући да њихови волонтери знају како да приђу угроженима на најбољи начин, као и да им пруже психосоцијалну подршку.
Професор доктор Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије каже да ће су трагични догађаји у ОШ "Владислав Рибникар" и селима код Младеновца када је убијено 17 људи оставили велики траг на друштво и сваког појединца и да ће бити потребно доста времена да се утисци слегну и да живот крене у нормалан ток.
"Стварност и утисци који су остали после ових страшних догађаја неће нам дати да се лако вратимо у свакодневни живот. Пацијенти очекују од лекара да наставе да раде, али многоструке последице ће остати", истиче Радовановић.
Грађанима, са друге стране, није требало мноого времена да се одазову апелу за давање крви како би се помогло повређенима
"Народ када су тешке ситуације увек покаже свој прави менталитет. Тренутне резервне крви су стабилне, али давање крви треба да буде континурано. Завод за трансфузију крви Србије дневно има од 18 до 20 акција дневно давања крви", истиче Радовановић.
Радовановић каже да сви заинтерсовани грађани преко сајта Завода за трансфузију крви могу да се обавасте где се организује акција доборовољног давања крви близу њиховог места становања.
"Веома је важно да нађемо емпатују, речи утехе, пружимо подршку и подстицај у деликатним тренуцима као што је овај како се људи не би осетили сами", наглашава Радовановић.
Црвени крст Србије обучава средњошоколце и основце у пружању прве помоћи, као и запослене у ризичним занимањима а постоји и 37.000 обучених волонтера.
Црвени крст реагује у деликатним ситуацијама а потребно је знати како се прилази угроженима, да им се промоћ пружи на најбољи начин, као и психосоцијална подршка.
Радовановић каже да ће у недељи Црвеног крста од 8. д 15. маја све бебе рођене у том периоду добити Пакет помоћи за родитеље почетнике који између осталог садржи водич за родитеље о фазама развоја бебе, саветима за исхрану и негу бебе и мали курс прве помоћи за бебе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.