Izvor: RTS, 05.Maj.2023, 05:36

Пригожин: Вагнер се повлачи из Бахмута 10. маја; Москва разматра даље потезе због напада на Кремљ

Рат у Украјини – 435. дан. Јединице "Вагнера" напустиће положаје у Бахмуту 10. маја због недостатка муниције, тврди вођа те паравојне формације Јевгениј Пригожин. Москва оптужује Вашингтон да стоји иза напада дроном на Кремљ, због чега је сазвана седница Савет безбедности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Русије. Премијер Холандије Марк Руте поручио да разговори о слању авиона Ф-16 Украјини напредују, али одлука није донета.
Русија оптужује Сједињене Америчке Државе да стоје иза напада на Кремљ, чији је циљ, како наводе, било убиство председника Владимира Путина.
"Напад Кијева дроном на Кремљ, који су водиле САД и одобрила руководства ЕУ, довешће до ескалације сукоба", оценио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Руске тврдње да Сједињене Америчке Државе стоје иза напада на Кремљ да би убили Путина су лажне – одговара Бела кућа.
"САД не охрабрују Украјину нити јој омогућавају да нападне ван својих граница", изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.
Володимир Зеленски рекао је у седишту Међународног кривичног суда у Хагу да би Владимир Путин "трeбало да буде осуђен за своје злочине".
"Сви желимо да видимо другачијег Владимира овде у Хагу, оног који заслужује да буде санкционисан за своје злочине, у престоници међународног права. Сигуран сам да ће се то десити када победимо", рекао је Зеленски у говору.
МКС у Хагу у марту издао налог за хапшење председника Путина због сумње да је одговоран за депортацију деце из Украјине.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је о напорима за мирно решавање кризе у Украјини на састанку са министром спољних послова Кине Ћин Гангом.
Премијер Холандије Марк Руте поручио је да разговори о слању авиона Ф-16 Украјини напредују, али одлука није донета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.