Izvor: RTS, 03.Maj.2023, 14:26

Изрази саучешћа породицама убијених у школи на Врачару

Званичници из света и региона и политичке странке у Србији изразиле су саучешће породицама настрадалих у пуцњави у школи на Врачару.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изразио је у лично, као и у име Делегације ЕУ, саучешће породицама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << убијених у пуцњави у београдској школи "Владислав Рибникар".

Нагласио је да је осетио шок због трагедије која се догодила. "Шокиран сам. Изражавам саучешће и као отац, и у име Делегације ЕУ свим породицама страдалим у страшном злочину, као и њиховим пријатељима и грађанима Србије у овом тешком тренутку", рекао је Жиофре на почетку конференције АНЕМ-а, поводом Светског дана слободе медија. 
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да дубоко жали због смртоносне пуцњаве у школи у Београду.
"Желимо да изразимо дубоко саучешће породицама жртава и њиховим ближњима и желимо брз опоравак повређенима", навео је Борељ. Истакао је да је "ово веома тужна вест".
"Хорор и шок" Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату нагласио је да је саучешће које се упућује породицама и пријатељима страдалих у школи на Врачару "преслаба реч".
"Речи не могу да искажу осећања које имамо, саучешће је прво што долази на памет али то је преслаба реч", рекао је Брату, поводом пуцњаве у школи, описујући је као "хорор и шок".
Нагласио је и да се нада да ће трагедија покренути бројне дискусије у друштву, како се ни слично никада не би поновило.
"Саучешће је једина реч које могу да се сетим и упутим породицама и пријатељима страдалих у трагедији која погађа и цело друштво", рекао је шеф мисије ОЕБС-а у Србији, један од учесника конференције која се организује поводом Светског дана слободе медија.
УН посвећене борби за безбедност деце Координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб изразила је "дубоку тугу", након вести о рањавању и смрти деце и радника, поручивши да остаје посвећена борби УН против сваког облика насиља и обезбеђивању безбедности и добробити деце.
Упутила је најискреније саучешће породицама жртава, као и грађанима и грађанкама Србије, пожелевши повређенима брз и потпун опоравак.
"У име целе породице УН у Србији, Франсоаз Жакоб изражава дубоку тугу, после вести о рањавању и смрти деце и радника у школи у Београду", каже се у саопштењу објављеном на сајту УН Србија.
Мировић прекинуо посету Северној Македонији Председник Покрајинске владе Игор Мировић, после трагедије у Београду, прекинуо је службену посету Северној Македонији, где је сутра требало да се састане са потпредседником Владе Бојаном Маричићем и министарком културе Бисером Kостадиновом Стојчевском.
Председник Покрајинске владе изразио је саучешће породицама.
"Веома тешко сам примио вест о великој трагедији која нас је задесила. Речи су недовољне да искажу тугу коју сви данас осећамо", изјавио је Мировић, пренела је Покрајинска влада.
Додик: Шокиран сам трагедијом, деца треба да имају подршку и позитиван пример одрастања у озбиљне личности Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је шокиран трагедијом у београдској основној школи "Владислав Рибникар". Додик је изјавио саучешће председнику Србије Александру Вучићу, породицама убијене деце и настрадалог чувара и поручио да "Република Српска и цела нација данас тугују са Србијом".
У саучешћу упућеном у лично име и у име грађана Републике Српске, Додик је пожелео брз опоравак повређенима.
"Наше мисли су данас са њима у нади да ће пронаћи снаге да се изборе с овом трагедијом и ненадокнадивим губитком. Наша деца, најрањивији део друштва, треба да имају подршку и позитиван пример одрастања у озбиљне личности. Дужност је да им то омогућимо како се овакве трагедије не би поновиле", поручио је Додик.
Саучешћа председнице Мађарске и премијера Албаније и Црне Горе Саучешће је упутила и председница Мађарске Каталин Новак.
"Молимо се за жртве и ожалошћене породице", написала је мађарска председница на свом Фејсбук профилу.
Премијер Албаније Еди Рама, поводом трагедије која се догодила у Београду, реаговао је на Твитеру. У посту који је написао на енглеском и српском језику изјавио је саучешће породицама жртава, српском народу и званичницима. Повређенима је пожелео брз опоравак.
"Ово су они тренуци у животу када сви схватимо да је наша људскост највреднија ствар коју сви имамо заједничку када нас бол и туга подсећају на вредност заједништва у добрим и лошим временима. Нека почивају у миру они који су преминули“, написао је Рама на Твитеру.
Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић упутио је најдубље саучешће породицама страдалих у јутрошњој пуцњави.
Абазовић је саучешће упутио у своје и у име Владе Црне Горе. "Црна Гора тугује због стравичне трагедије у Београду. Цели регион потресла је тужна вест о стравичној трагедији која се догодила у ОШ 'Владислав Рибникар'", написао је Абазовић на Твитеру.
Саучешће манастира Високи Дечани Поводом трагичне смрти осморо ученика и радника обезбеђења Основне школе “Владислав Рибникар” у Београду, саучешће породицама упутило је братство манастира Високи Дечани.
“Вечни покој свима настрадалима у данашњој страшној трагедији у школи 'Владислав Рибникар' у Београду, која нас је све дубоко потресла. Господ да пострадалима подари Царство небеско, повређенима опоравак и да утеши унесрећене породице свих жртава”, објављено је на Фејсбук страници и Твитер налогу манастира Високи Дечани.
Представници опозиционих странака и невладиних организација изјавили су саучешће породицама трагично страдале деце у пуцњави која се данас догодила у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и апеловале на  државне институције да хитно превентивно делују, како би се овакве трагедије у будућности спречиле.
Демократска странка саопштила је да је пуцњава у школи у Београду шокирала је све грађане Србије и све родитеље оставила у страху за безбедност своје деце.
"Није лако набројати све могуће разлоге који су довели до ове трагедије, јер су бројни узроци који за последицу могу да имају насиље ове врсте", наводи се у саопштењу ДС. Додали су да у овом тренутку, институције морају хитно да реагују, да нам се овакав догађај не би поновио.
"Демократска странка, због тога, захтева да РЕМ одмах одузме националне фреквенције свим медијима који кроз своје емисије промовишу насиље, криминалце и говор мржње", наводи се у саопштењу и додаје да би надлежни требало да успоставе дубљу и свакодневну сарадњу између школа, центара за социјални рад, полиције, психолога и психијатара који се баве девијантним понашањем малолетника.
Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да се у основној школи на Врачару догодила незапамћена трагедија која је однела девет невиних живота.
"Сва трагедија, сав немар, непоштовање Устава и закона ове земље, промоција насиља и криминалаца, ријалити, фантоми и батинаши власти који већ деценију понижавају грађане стекли су се у оружју и муницији коју је у школу донео четрнаестогодишњи дечак", рекао је Бошко Обрадовић.
Српска странка Заветници саопштила је да захтева хитну седницу Одбора за образовање са једном тачком дневног реда - "ко је одговоран за низ догађаја који су довели до трагедије у Основној школи 'Владислав Рибникар'".
У саопштењу Заветника оцењује се да су просветни радници у Србији данас административно покривени, да су уведене само фиктивне мере за сузбијање насиља у школама, а да је "насиља никад више".
Оцењују да су наставницима везане руке и да "зато не треба да изненађује ово што се данас дешава, а што је директна последица урушавања система вредности".
Покрет обнове Kраљевине Србије (ПОKС) изјављује саучешће породицама трагично страдале деце у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар“ у Београду и захтева да држава хитно превентивно делује, како се ништа слично у будућности не би поновило.
"Захтевамо од РЕМ да после три године нашег апела усвоји захтев ПОKС да се забрани пре поноћи приказивање на свим телевизијама ријалити шоу програма који садржи насиље," изјавио је портпарол ПОKС Божидар Kатић.
Народна странка изразила је дубоко саучешће породицама настрадалих и подршку рањенима у пуцњави у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.
"Ова болна несрећа је последица трагичних друштвених околности и генерисања насиља које се годинама промовише у јавном простору. Наша најзначајнија обавеза је да заједнички пружимо подршку и искажемо солидарност са породицама жртава, као и да радимо на стварању сигурног окружења за све наше грађане, а посебно децу", наводи се у саопштењу.
Странка Заједно изразила је најдубље саучешће породицама и пријатељима погинуле деце и радника обезбеђења и саосећање са истраумираном децом, родитељима и особљем Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду, али и велику бригу због узрока који су довели до ове трагедије, саопштила је инфо служба те странке.
Странка демократске акције Санџака изразила је жаљене због трагедије, упутила саучешће породицама настрадалих, осудила сваку врсту насиља и позвала надлежне органе да изтраже све детаље овог случаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.