Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 18:03

Напади на медијске раднике све чешћи – чудна мисао да су новинари ентитет који ваља казнити

Шта бисте рекли када би неко покушао да отме волан возачу аутобуса на линији 16 негде у центру града? Јуче, у Првомајској улици, екипи РТС-а десило се нешто слично док је снимала анкету. Јутрос је стигло саопштење да је насилник који је јуче напао екипу Београдске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << хронике, ухапшен, да је у притвору и да му следи кривична пријава за угрожавање безбедности новинара и сниматеља РТС-а.
Мушкарац, који је јутрос притворен, јуче је напао екипу РТС-а док је за емисију Београдске хронике у Првомајској улици у Земуну снимала анкету. Шта је испровоцирало непознатог мушкарца да почне да вређа новинара и сниматеља и да им прети? Није одустао иако је тонски сниматељ 15 минута покушавао да га смири. Епилог – угрожавање безбедности, оштећена камера и необављен радни задатак.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић истиче да се у јавној свести формирала чудна мисао да су новинари ентитет који је за нешто одговоран и који ваља казнити.
"Зато смо у овом тренутку на јако ниском нивоу општег разумевања ове професије, разумевања свести о томе шта су новинари у друштву", објашњава Ракочевић.
Напади на медијске раднике све чешћиЈуче је нападнута и екипа телевизија Прва. Поражавајућа је чињеница да су напади на медијске раднике све чешћи, посебно на новинарке, и да тај број расте из године у годину.
Према подацима НУНС-а, само у прва три месеца 2023. године било их је 37, прошле 134, 2020. скоро 200. Најбројнији су притисци на новинаре, затим вербални, па физички напади. Било је и претњи смрћу.
Јована Глигоријевић из Суда части НУНС-а наводи да се пријаве претњи које подлежу Кривичном законику прослеђују кроз Радну групу за безбедност новинара надлежном тужилаштву, било да је у питању високотехнолошки криминал или неко надлежно јавно тужилаштво.
Поражавајуће је, према њеној оцени, што се ствара "левак" где се ствари заглављују, где десетине предмета стоје као поступак у току.
"Лак посао за полицију и тужилаштво"Новинари немају статус службеног лица. Међутим, члан 138. Кривичног закона регулише кривично дело угрожавања сигурности, а у ставу 3. прецизира се да се то односи и на лица која обављају посао у јавном интересу информисања јавности, док су на терену.
Глигоријевићева сматра да је срећа у несрећи да се напад догодио док је камера била укључена и да је јасно мотивисан тим што људи раде новинарски посао.
И Кривични законик, наводи, говори о лицима која обављају посао у области јавног информисања – током обављања тог посла.
"Тако да мислим да ће ово за полицију и за тужилаштво бити врло лак задатак", додаје Глигоријевићева.
"Формирати свест да се професионалац не може третирати као непријатељ"Ракочевић каже да је неопходно формирати свест да се професионалац, а поготово онај који сведочи слободу и дијалог, не може третирати као непријатељ и опасност.
Полиција је ухапсила тридесетчетворогодишњег мушкарца због сумње да је напао екипу РТС-а и тако починио кривично дело угрожавања сигурности.
УНС се огласио саопштењем у коме је осудио јучерашње нападе на новинарске екипе РТС-а и Прве, и тражи да виновници буду најстроже кажњени.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.