Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 15:36

Произвођачи младог кромпира у Јабланичком округу задовољни и приносима и ценом

У Јабланичком округу под кромпиром је 1700 хектара. Четвртина производње је пластеничка. Из године у годину повећава се број повртара који гаје млади кромпир. Овог пролећа задовољни су и приносима и ценом.
Није захтеван, не загрева се, а доноси добру >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << зараду. Уложено у производњу младог кромпира брзо се врати. Од садње до вађења три месеца. Цветановићи из Доњег Стопања млади кромпир гаје у 5 пластеника. Очекују око 6 тона рода.

"Задовољни смо ове године и родом и квалитетом кромпира. Ово је нека стандардна производња код нас на нашем газдинству. Сетва креће негде 15.јануара. Тренутно цена се креће од 120 до 150 динара", наводи Далибор Цветановић, повртар из Доњег Стопања.
Машински се сеје, а ручно вади. Кад почну да пуне џакове нема одмора. Сви чланови породице су на окупу.
"Бити погнут целог дана није ни мало лако, и тако волим после школе да дођем, да помогнем ујаку кад треба да се сади кромпир, да се вади кромпир", истиче Владица Митровић, из Доњег Стопања.
Родом и ценом задовољан је и Томислав Савић. На најбољи начин спојио је металостругарски занат и пољопривреду. Сам је конструисао машину за прање младог кромпира. Помаже комшијама и пријатељима. За 15 минута 250 килограма спремно је за паковање.
"Раније смо то радили ручно, сад то иде машински, па мења 10 радника сигурно мења приликом прања. После прања кромпир иде зависи где га је дао или иде у гајбице или у џакове", каже Томислав Савић, повртар из Доњег Стопања.
Квалитетне домаће сорте. То је главни услов за добре приносе. Просек је 25 тона по хектару. У Јабланичком округу све је више пластеника са младим кромпиром.
"Последњих година производња младог кромпира се шири и на подручје лебанске општине и на подручју општине Власотинце. Та производња није много захтевна, значи јако је захвална за зимску производњу. Оно што је јако битно је употреба здравог садног материјала", сматра др Јелена Стојиљковић, саветодавац ПССС Лесковац.
У пластеницима на 2500 хектара у Јужном Поморављу годишње се произведе 3500 вагона раног поврћа. На пијацама у Лесковцу понуда богата. Младог кромпира биће до јуна. На тезге стиже и домаћи краставац. Килограм кошта 150 динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.