Знате ли који је град најстарији на свету?

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 14:53

Знате ли који је град најстарији на свету?

Археолози су утврдили да су на овом тлу чак и у 9. веку пре наше ере живели људи. Фото: WikimediaCommons/Becquet Јерихон, град на западној обали Јордана, био је непрестано насељен хиљадама година, сматрају археолози. Како је попис из 2007. године показао, у Јерихону данас живи мање од 20.000 људи.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Због тога се он неретко назива најстаријим градом на свету без прекида је насељен од око 8000. године пре нове ере, а пронађени су трагови који указују да су ловци-сакупљачи на овом месту подигли светилиште око 9700. године пре наше ере.
На тлу Јерихона, археолози су пронашли двадесетак насеља, а град је неколико пута рушен и обнављан. У њему су пронађене колибе, грнчарија, гробнице, намештај, декоративни предмети…
Фото: WikimediaCommons/Tamar Hayardeni (Tamarah) Све то сведочи о занимљивим древним културама које су постојале на тлу Јерихона, попут Хананаца и Аморићана.
Поред тога што је највероватније најстарији, он је и „најнижи град на свету“ – налази се на око 258 метара испод нивоа мора.
Њиме су управљале многе нације и привлачио је бројне освајаче, па не чуди што је био окружен бедемом с кулама. У Библији се помиње као „Град палми“, а име Јерихон (Yeriẖo) добио је по речи Yareaẖ, што значи „месец“.
Kako su pojedini gradovi u Srbiji dobili imena?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Знате ли који је град најстарији на свету? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.