Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 06:09

Шта је највећа препрека српским фирама за улазак у ланце снабдевања светских компанија

Представници српских малих и средњих предузећа разговарали су са највећим компанијама из Немачке, Италије, Швајцарске, Пољске и Шведске на конференцији "Интерконект" у Београду. Међу њима су "Рош дијагностика", "Мале", "Тисен" и други са годишњим обртом од преко 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << милијарди евра. Због близине ЕУ и стабилних услова за пословање, стране компаније у Западном Балкану виде велики потенцијал. Изазов који стоји пред српским фирмама је испуњавање законске обавезе да примене највише стандарде у очувању животне средине и безбедности на раду.
Домаћа производња пластике, гуме и металних производа је очигледно сектор на који треба рачунати убудуће.

"Веома смо близу закључивања нашег првог уговора. Нисам у могућности да износим више детаља, али један део је везан за штанцовање, а други за технологију постројења", каже Фердинанд Виланд из "Тисенкруп аутомотива“.
Стране компаније у Западном Балкану виде велики потенцијал, пре свега због близине Европској унији, а и због стабилних услова за пословање.
"Није нам увек потребан добављач са милионском производњом. Некад тражимо средње компаније са производима доброг квалитета и не најнижом, али коректном ценом", истиче Хендрик Хансен из "Роше дијагностика."
Конференција је окупила више од 100 малих и средњих фирми из овог сектора, а њихови представници кажу да су спремни да испуне и најсложеније захтеве иностраних партнера.
Невена Јовановић из ваљевског "МПК трејда" наводи да је та компанија прошле године са неколико страних фирми ушла у реализацију неких пројеката. "Искрено се надамо да ће то бити и ове године."
Улазак у међународне ланце снабдевања Догађај су организовали "Ковестеникс" и Привредна комора Србије уз подршку америчке агенције за развој. За пројекат "Велика мала привреда", који финансира Ју-Ес-Ејд, у наредних пет година обезбеђено је 18 милиона долара.
"Машинство и опрема се некако отвара тек сада. У задњих пар година виђамо невероватне промене, доста српских предузећа се појављује, јако су активни на тржишту и то је сектор који ће бити водећи за наш раст у следећој декади", Александар Павловић из Ју-Ес-Ејда.
Председник ПКС Марко Чадеж указује на то да је најважније да наше компаније буду способне да улазе у међународне ланце добављача.
"Све ће бити теже и теже. Правила која се усвајају и у оквиру ЕУ, па и у оквиру Немачке. Законом о добављачима стављају се нови изазови пред компаније", наглашава Чадеж.
Реч је, пре свега, о законској обавези примене највиших стандарда у очувању животне средине и безбедности на раду, а у Привредној комори је отворен Центар за одговорно пословање у коме ће свим заинтересованим фирмама бити пружена помоћ у прилагођавању.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.