Ово су неке од најлепших светских библиотека (први део)

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 11:57

Ово су неке од најлепших светских библиотека (први део)

Да ли сте се некада запитали где се налазе неке од најлепших светских библиотека, када су изграђене и како изгледају? Стара пословица каже да је лепота у оку посматрача, али сигурно је да се неке светске библиотеке по свом изгледу и стилу изградње разликују од осталих. Фото: WikimediaComonns/Alberto-g-rovi Прве >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << библиотеке настале су пре више хиљада година а основане су убрзо након што су људи почели да чувају податке у писаној форми.
У овим библиотекама, које датирају од 2500. године пре нове ере, могле су да се нађу плоче од глине. Већина тих библиотека је уништена, али су нека дела из њихових колекција ипак сачувана. Неке од најстаријих библиотека везују се за народ Месопотамије. Као најстарија из тог времена сматра се библиотека чији оснивач био асирски краљ Асурбанипал, а која је изграђена 668 године пре нове ере.
За нјавећу библиотеку на свету сматра се Америчка Конгресна Библиотека (US Library of Congress) која је уједно и национална библиотека САД.
Знамо када су основане неке од најстаријих библиотека и која је највећа на свету, али да ли знате које су неке од најлепших светских библиотека?
Библиотека у Санкт Галену (Convent of St. Gallen) Библиотека у Санкт Галену у Швајцарској, основана је у осмом веку и представља једну од најстаријих манастирских библиотека у свету. Барокна архитектонска целина, какву данас можемо да видимо, подигнута је између 1755. и 1768. године на месту ранијег каролиншког манастира.
Катедрала, архив и библиотека су вредни посебне пажње. У њима се налазе стотине књига руком писаних на пергаменту. Јединствени рукописи из деветог века и први архитектонски план на пергаменту само су нека од књижевних блага која се чувају у овој библиотеци старој 1.200 година, која је урађена у барокном стилу.
Посетиоци библиотеке овде могу да пронађу више од 170.000 књига и других медија који се налазе у читаоници библиотеке.
Фото: WikimediaComonns/Stiftsbibliothek St. Gallen Универзитетска библиотека Бодлеана (Bodleian Library) Универзитетска библиотека Бодлеана је једна од најпознатијих и најстаријих библиотека у Европи. Библиотеку Бодлеану чини скуп библиотека у оквиру Оксфорд Универзитета. Основана је 1602. године када је први пут отворена за студенте. Њену основу чини библиотека коју је Универзитет отворио још у XIV веку.
У свом импозантном фонду, Бодлеана има и специјалну колекцију међу којом се налазе дела Шекспира, разни библијски рукописи, прва штампана издања грчких и латинских класика, четири копије Магна карте, Гутенбергова библија, и друга.
Библиотека садржи више од 12 милиона рукописа, а у својим фондовима има више од 6.500 инкунабула и 1.228.000 мапа.
Право на коришћење Бодлеане имају сви студенти и професори Универзитета у Оксфорду. Такође, постоји могућност да библиотеку користе и студенти са стране, али јој они могу приступити само уз препоруке.
Фото: WikimediaComonns/Diliff Америчка Конгресна Библиотека (US Library of Congress) Иако се сматра за највећу библиотеку на свету, Америчка Конгресна Библиотека сматра се и за једну од најлепших. Основана 24. априла 1800. године, када је председник Џон Адамс потписао акт Конгреса, који је предвиђао пренос седишта владе из Филаделфије у нови главни град Вашингтон.
Представља најстарију федералну културну институцију у САД.
Многи је називају и „Истраживачком руком“ Конгреса Сједињених Америчких Држава.
Библиотека је смештена у три зграде на Капитол Хилу у Вашингтону. Такође, одржава центар Калпепер у Вирџинији. Њена збирка укључује преко 29 милиона каталогизованих књига и других штампаних материјала на преко 470 језика.
Садржи више од 14 милиона фотографија, 5,5 милиона мапа, осам милион нотних записа и 70 милиона рукописа.
Фото: WikimediaCOmonns/Thomas Wozniak Библиотека у Александрији (Library of Alexandria) Основана је почетком 3. века пре нове ере од стране краљева из династије Птолемеја. Александар Велики наредио је градњу велике библиотеке, а град је именовао по себи Александрија и прогласио га главним градом Египта,  али га лично никада није видео.
Библиотека је чувала радове највећих мислилаца античког времена. Када је саграђена, Библиотека је садржала целокупно знање старога века, а када је уништена од тога није остало ништа.
Библиотека је обновљена 2002. године, када је изграђена једанаестоспратница од стакла и бетона. Обликом подсећа на огромни соларни диск, окренут Медитерану. На гранитном зиду који гледа на југ уклесана су слова већине светских писама, што представља својеврсну промоцију националне, културне и језичке шароликости која се чува у овој грађевини.
У свом склопу поседује највећу јавну читаоницу на свету, као и специјализоване дечје, читаонице ретких књига, рукописа, микрофилмова, а њен саставни део је и Музеј (рађен такође по античком узору).
Једна од посебних посластица је „Нобелова соба“, смештена на трећем спрату, у којој можете уживати у бисерима светске књижевности, делима насталим (и од шведске краљевске Академије награђеним) од 1901. до 2001. године.
Фото: WikimediaComonns/Azniv Stepanian
Fascinantne biblioteke Evrope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су неке од најлепших светских библиотека (први део) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.