Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 06:09

Зашто се за неке послове преко омладинских задруга нико не јавља

Има оних који преко омладинских задруга раде и десетак година, али се све чешће дешава да се на одређене огласе нико не јавља. Намеће се питање – зашто млади неће да раде неке послове, да ли је у питању мала зарада, тешки услови рада или нешто треће.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << У омладинским задругама све је више нових чланова када дође лепо време, тврде запослени.
"Ја сам у омладинској задрузи дуже време, већ десетак година, тренутно сам студент мастера на Факултету организационих наука и радим овде помоћне послове при Омладинској задрузи 'Сат'", каже Теша Новаковић.
Студентикња Милица Грујић наглашава да у омладинској задрузи ради већ пет година, од када је почела да студира.
"Тренутно радим овде као испомоћ у задрузи, помажем око учлањења. Све се брзо научи, дивно је окружење, уме да буде напорно, али све се стигне", додаје Грујићева.
Александар Илиевски, такође запослен у задрузи, наводи да му је први посао био декларисање робе.
"То су послови при логистичким фирмама, радио сам и у једној већој, био јако задовољан и задржао се девет месеци", наводи Илиевски.
Марија Спасић из Омладинске задруге "Сат" напомиње да се ученици највише јављају када почне распуст.
"Студенти су ту током целе године, а можда они који су незапослени не знају да могу преко задруге да нађу послове који су дугорочни.. Позивам оне који се не школују да траже посао преко задруге, има и таквих послова", каже Спасићева.
Најтраженији послови Највише се траже радници за лепљење декларација, промотери, информатичари и администратори.
Понуда послова зависи од задруге до задруге, а за неке послове омладинци једноставно нису заинтересовани, тврде у задругама. Зарада за те послове се углавном дефинише по килограму и зато се мало ко за њих одлучује.
Бреда Милић из Омладинске задруге "Булевар" каже да су то послови на пољу.
"Реч је о пословима у гарден центрима или брању малина, трешања, вишања", каже Милићева. 
Како наглашава, то не значи да омладинци нису вредни, али им је за тако нешто потребна одређена вештина и издржљивост јер посао подрзумева боравак на сунцу по седам, осам или 10 сати.
Дневнице су, у зависности од тежине и врсте посла, од две до седам хиљада динара, месечно и више од 50.000.
Kако напомињу из Омладинске задруге "Булевар", највише радника већ неколико сезона недостаје у угоститељству. Могу да се пријаве сви заинтересовани који имају између 15 и 30 година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.