Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 06:07

Од петог разреда би оцене из владања могле да улазе у просек - може ли то спречити насиље у школи

Разматра се да оцена из владања буде део општег просека већ и за ученике од петог разреда. Просветни радници наводе да то неће много утицати на свакодневни рад, али и да је оправдано, како би се деца и родитељи одмах навикли на нове захтеве и услове учења и рада у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << школи.
Петацима би, према предлогу, оцена из владања требало да улази у просек. Ако се усвоји, ова измена неће много утицати на свакодневни рад наставника, кажу они са којима је разговарала екипа РТС-а.
"Осетила се потреба у једном тренутку кроз праксу деловања и рада у школи да оцена из владања мора да има много јачи васпитни утицај. До сада је било од шестог разреда да оцена из владања улази у просек. То ће сада бити од петог. Мислим да није лоше афирмисати такву једну васпитну меру", рекао је Милан Бајић, директор ОШ "Јосиф Панчић".
Додао је да нема пуно механизама осим разговора са децом, али и са родитељима.
"Уколико ми немамо сарадњу са родитељима, уколико немамо могућност да и родитељ буде део решавања тог проблема, не верујем да проблем може у потпуности да се затвори. Дакле, ја бих апеловао на родитеље да се што више укључе у рад школе и рад са дететом, и посебно кад дође до нечега што иде под васпитну меру смањења оцене владања да се читав тај процес заједнички пропрати са школом и родитељем, јер једино тако можемо да буде успех", каже Бајић.
Педагог Бранка Тишма навела је да као што просветни радници морају да поштују процедуре, тако и родитељи и сви они који улазе у школски систем треба да их поштују.
Оцена из владања се најчешће смањује због неоправданих часова Kао и остале, и оцена из владања може да се поправи. Најчешће се, тврде у школама, оцена смањује због неоправданих часова. Међутим, промена се, кажу, пре свега уводи због све чешћих случајева насиља у школама.
"Што се тиче оцене из владања и уношења те оцене у коначан просек, да се спусти на пети разред има са једне стране оправдање, да се деца одмах навикавају и родитељи на неке нове захтеве и услове учења и рада у школи", рекла је Тишма.
Додала је да је и оправдано и да остане како јесте, јер је деци потребна та једна година да се адаптирају.
"Велика је промена између преласка из четвртог разред на предметну наставу и велики број нових наставника који се укључују у њихов рад. Мислим да суштински неће донети ништа посебно ново. Ако је идеја да се смањи насиље, то значајно неће утицати, јер ионако сви интервенишу око тога", истакла је Тишма.
За многе ученике ово би могла бити радосна вест, јер би то значило да имају прилику лако да дођу до једне петице и поправе просек. За оне који су добро васпитани, вредни и културни, оцена из владања сигурно неће бити тема за размишљање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.