Ружић на јавној расправи представио измене и допуне шест просветних закона

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 15:51

Ружић на јавној расправи представио измене и допуне шест просветних закона

Министар просвете Бранко Ружић представио је данас на јавној расправи у Палати Србија предложене измене и допуне шест закона из области просвете, које, како је рекао, имају за циљ да се створи систем у коме ће сва деца добити све што им је потребно да буду срећна, безбедна и успешна. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Раде Прелић Ружић је на јавној расправи навео да се предлажу измене и допуне Закона о основама образовања и васпитања, како би се смањило насиље у школама.
„Школе нису свемогуће нити су узрок повећаном броју случаја насиља, али оно што можемо да урадимо је да причамо о штетности насиља,важности другарства, разумевања и толеранције, као и да тамо где неко ради на штету детета будемо још строжи и синергијски се побринемо за то дете“, рекао је Ружић.
Он је навео да се предлаже измена чланова закона који се тичу бројчаног оцењивања владања ученика од 5. до 8.разреда у току и на крају првог и другог полугодишта и да ће та оцена из владања улазити у просек.
„На тај начин оцена из владања има већу тежину као мера која се изриче ученицима. На овај начин дајемо легитимитет значају васпитног рада са ученицима и оцењивању њиховог понашања“, навео је Ружић. Додао је да су активности из области превенције и спречавања насиља регулисане и у Закону о основном и о средњем образовању, а како је рекао, прецизирана су нека решења из постојећих пракси која се односе на школски програм, организацију образовног васпитног рада, наставу, распоред часова.
Према његовим речима, измене Закона о средњем образовању, између осталог тичу се и одредбе којом се прописује програм за полагање опште матуре и права која тај програм даје.
Навео је да је у члану седам тог закона предложено да се у школама полаже завршни испит за трогодишње образовање, односно матурски испит, односно матурски испит за четворогодишње образовање и да се почев од 2023/2024. године у школи полажу стручна, уметничка и општа матура.
Када је реч о Закону о високом образовању, Ружић објашњава да његовим изменама и допунама треба да се регулише продужење рока за завршетак студија студентима који су уписани до 10. септембра 2005. године на свим нивоима студија.
„Ми смо гледали да то буде последње продуживање уз уважавање свих специфичности и разлога за немогућност завршетка истог, па смо предложили да добију још три године од 1. октобра ове године, односно четири од 1. октобра прошле године“, навео је Ружић. Министар је навео да су предложене измене и допуне Закона о уџбеницима јер је интересовање јавности привукла иницијатива председника Србије Александра Вучића да у уџбеницима треба да се нађе више националног садржаја.
Навео је да је идеја да се уведе национална читанка која ће да обухвати садржаје предмета српски језик, односно српски језик и књижевност, свет око нас, природа и друштво, историја, географија, ликовна култура и музичка култура, у складу са планом и програмом наставе и учења за одређени разред, односно циклус основног и средњег образовања.
Додао је да нацрт обухвата и одредбе које се односе на активности у циљу израде националне читанке – оквир садржаја и истицање разреда/нивоа образовања.
Ружић је навео да читанка обухвата садржаје предмета од првог до четвртог разреда основног образовања и васпитања, свих разреда другог циклуса основног образовања и васпитања, као и свих разреда средњег образовања и васпитања. „Постојаће нискотиражни уџбеник који ће бити на језику и писму националне мањине, преведен или изворно писан на језику те мањине, а може бити прилагођен за посебне програме, попут оних које имамо у иностранству или за талентоване ученике“, рекао је Ружић.
Када је реч о Закону о националном оквиру квалификација, Ружић је навео да је њима дефинисан број чланова Савета НОКС-а, надлежност Агенције за квалификације да прати имплементацију примене стандарда каријерног вођења и саветовања за шта до сада ниједна институција није била задужена.
Додао је да ће се мењати и Закон о просветној инспекцији, чије измене ће бити минималне и тичу се брисања дела претходнох обухвата надзора – „установе науке и истраживања“.
Preko 300 amandmana u nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta o Kosovu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ружић на јавној расправи представио измене и допуне шест просветних закона се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.