Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 08:30

Дан сећања на жртве злочина у логору Јасеновац и НДХ

У спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обележава се Дан сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској.
Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ-а.

Према броју убијених, Јасеновац је трећи на светској листи логора, а по бруталностима које су почињене у њему- први, сматрају историчари.
Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница Доња Градина подсећа на страхоте и чува од заборава. Доња Градина је стратиште на које су чамцима преко Саве довођени из Јасеновца Срби, јевреји и Роми где су на насуровији начин погубљени.
Према мишљењу историчара у Градини је спровођен системски геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима и управо због тога треба да негујемо културу сећања.
Kозарска Дубица је тада изгубила половину свог становништва. Почетком рата у Козарској Дубици је живело више од 30.000 становника, после рата било их је мање од 15.000. Мештани овог места памте и сећају се војих жртава.
Парастосу жртвама усташког геноцида у Доњој Градини у Другом светском рату и полагању венаца присуствоваће државни врх Републике Српске и Србије.
Према програму обележавања, предвиђено је полагање венаца на гробно поље "Тополе", а потом парастос и помен жртвама на гробном пољу "Храстови".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.