Индија претиче Кину и постаје најмногољуднија земља света

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Apr.2023, 20:51

Индија претиче Кину и постаје најмногољуднија земља света

Експерти УН процењују да би најмлађа нација света 2050. године могла да има чак 1,7 милијарди људи, док би се број Кинеза спустио на 1,31 милијарду. Што је осам процената мање него што их има данас. Демографи Уједињених нација израчунали су да ће једног од ових априлских дана Индија >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << претећи Кину и постати најмногољуднија земља света. Фото: Pixabay/nonmisvegliate Могуће је да ће бити коју недељу касније, можда се већ догодило, али је сасвим извесно да је дошао крај ере популационе доминације Кине. Која је трајала најмање од 1950, када су УН почеле да воде статистику.
Два азијска џина обезбеђивала су од тада 35 процената раста глобалног становништва. Индија у галопу претиче Кину. Њено становништво се за седам деценија увећало барем за милијарду. Односно више се него удвостручило. Два пута је веће од броја житеља Европе.
Од јула 2022, када је бројала 1,417 милијарди, Индија је наставила да увећава број становника. Истина по успоренијој стопи, док је Кина, која је у то време прошле године бројала 1,426 милијарди људи, изгубила око 850.000 становника. Што је први пад од 1961. и времена велике глади.
Експерти УН процењују да ће Индија до краја ове деценије имати више од 1,5 милијарди људи и да би 2064. могла да има чак 1,7 милијарди становника, док би Кина изгубила 107 милиона и спустила се на 1,31 милијарду, што је осам процената мање него данас.
Svetska meteorološka organizacija: Udvostručila se brzina rasta nivoa mora u svetu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Индија претиче Кину и постаје најмногољуднија земља света се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.