Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 16:03

Горњи Милановац: Јован Томовић - сведок историје града

Ученици Гимназије "Таковски устанак" у Горњем Милановцу почели су снимање серијала видео - записа о суграђанима који су оставили траг у историји тог града. Први од саговорника је привредник, хуманиста, завичајни документариста и публициста Јован Томовић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Гимназијалци Горњег Милановца желе да сачувају од заборава важне догађаје и теме, али и укажу на значајне људе који су обележили прошлост града на Деспотовици. Снимање разговора са значајним људима који су сведоци историје започели су у занимљивом пројекту.

''Овај пројекат заједно смо спровели са професорком Љиљаном Челиковић, која нам је и дала идеју да покренемо све ово. Ето, желимо да просто нашим вршњацима и свим ученицима Гимназије и заправо и целој млађој популацији Милановца прикажемо људе који су у прошлости доста допринели у развоју Милановца'', наводи Јана Савић, ученица 3.разреда Гимназије у Горњем Милановцу.
Биографија Јована Томовића и нешто више од његових 9 деценија живота права је ризница и најбољи почетак јединственог видео серијала ''Људи који су мењали наш град''.
''Конкретно у овом разговору смо одлучиле да постављамо питања од рођења до ево данашњег дана. Школовање, каријера, неке да кажемо савете и тако даље, којих сигурна сам има доста. Тако да значиће свима нама”, сматра Тијана Милојевић, ученица 3.разреда Гимназије у Горњем Милановцу.
''Мени је ова Гимназија драга. Ја сам овде пре 42 године полагао пријемни испит за упис у Гимназију. Наравно ГИмназију сам учио у Чачку, али сам морао овде да полажем пријемни”, сећа се Јован Томовић.
У историји привредног развоја Горњег Милановца свакако ће остати упамћено да је Јован Томовић пре више од пола века у тадашњу Југославију донео први уговор по италијанској лиценци у кондиторској производњи, за производ по коме је тај град и данас препознатљив. Био је председник Општине, народни посланик, председник Друштва за борбу против рака Србије. Добитник је Ордена рада са сребрним и златним венцем, Ордена заслуга за народ другог реда, Ордена италијанске владе и других бројних признања.
"Како се одмичемо од неких догађаја који су се десили они све више бивају важнији, али све више бивају и заборављени. Према томе, надам се да ће ови записи овакви који буду остављени генерацијама које долазе користити у неке позитивне сврхе”, додаје Јован Томовић.
Занимљивим разговорима ђаци Гимназије у Горњем Милановцу остављају траг о људима који су обележили историју места у коме живе, указују на њихов значај у развоју града и на свој начин чувају прошлост.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.