Погрешни одговори западних земаља коштаће светску економију много у будућности

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Apr.2023, 12:35

Погрешни одговори западних земаља коштаће светску економију много у будућности

Економиста Милорад Илић изјавио је данас за Танјуг да ће погрешни одговори западних земаља на рат у Украјини коштати светску економију још више у будућности. Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil Hamra Додаје да раст економије на глобалном нивоу у 2022. и процењени раст за 2023. годину заостаје за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „предратним“ проценама за око један одсто.
То много значи за сваку земљу, каже и додаје на хиљаде милијарди, ако се гледа на нивоу светске економије.
Сматра да је тај један одсто управо последица тога што западне земље нису знале на прави начин да одговоре на рат Украјини. Илић наводи да је тешко утврдити колико је рат у Украјини до сада коштао светску економију, колика је реална инфлација била, а колика је она статистички исказана, сходно томе колики је и реални губитак, због инфлаторних удара у готово свим земљама, поготово западним, које поред Кине и вуку светски развој.
„Наша Народна банка, практично водећи се тиме да копира шта раде централне банке у Европи и Америци, дизала је референтну стопу, што је апсолутно погрешно зато што је инфлација која је настала у Србији, инфлација трошкова, односно инфлација која је настала на страни понуде због поскупљења цене енергената, навео је Илић.
Potrebna veća kontrola stranih vodiča u našoj zemlji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Погрешни одговори западних земаља коштаће светску економију много у будућности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.