Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 17:40

Капија источне Србије: Када почиње изградња Ђердапског коридора?

"Путеви Србије" ставили су на увид Просторни план будуће брзе саобрађајнице Голубац-Доњи Милановац-Брза Паланка и Кладово-Неготин. Такозвани Ђердапски коридор настављао би се од Голупца на Дунавски коридор који је у изградњи и представљао би капију источне Србије, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а овом крају омогућио квалитетнији развој и више инвестиција.
Машине на траси Дунавског коридора, од Ауто пута Београд- Ниш до Голупца, скоро годину и по дана готово да се не гасе. Али, паралелно са његовом изградњом теку припреме за наставак ове брзе саобраћајнице, будући Ђердапски коридор.
Дужина брзе саобраћајнице Голубац-Доњи Милановац-Брза Паланка била би негде око 90 километара. Она би почињала на уласку у Голубац и настављала би се на брзу саобраћајницу Пожаревац-Голубац, чија је изградња у току.
“За сада је катастрофа што се тиче камиона, кроз Голубац је хаотично. Дај боже што пре да буде то готово”.
“Доста ће да значи, јер са овим кроз центар има доста сужења саобраћаја”.
“Права ствар. Овде је туризам, тако је лепо све, значи фантастично”.
“Скраћује и пут и све. Неће да буде гужве...”, наводе анкетирани.
Према просторном плану који су "Путеви Србије" ставили на увид јавности, будућа брза саобраћајница пратила би садашњу Ђердапску магистралу од Голупца до Доњег Милановца, и великим делом пролазила кроз општину Мајданпек.
“Живот значи тај коридор. Опстанак ових људи на овим просторима, зато што ако имате добре саобраћајнице можете да привучете инвеститоре, можете да доведете људе, туристе који ће доћи да обиђу овај крај. Овај крај је прелеп. Има много тога да понуди, не само општина Мајданпек него и околне општине. Цела ова источна Србија је прелепа", истиче Драган Поповић, председник општине Мајданпек.
После Доњег Милановца Ђердапски коридор наставио би трасом од Старе Орешковице до Брзе Паланке одакле би се рачвао према Неготину и Кладову.
“Пошто смо прошле године имали 102 хиљаде ноћења на територији општине Кладово, ја верујем да ће то значајно утицати на развој туризма на територији општине Кладово”, сматра Саша Николић, председник Општине Кладово.
Тачна вредност, почетак и рок изградње Ђердапског коридора биће дефинисани након уговарања извођења радова, кажу у "Путевима Србије". Спајањем Дунавског и Ђердапског коридора капија источне Србије биће широм отворена за туристе и инвеститоре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.