Izvor: RTS, 11.Apr.2023, 17:10

Јагодински ветерани - сећање на омладинске радне акције

У Србији има на десетине удружења акцијаша и веома су активна. Данас се то модерно зове волонтеризам, а некада се звало скраћено ОРА, или омладинска радна акција. Било је то неко друго време, неки други век, али је међу акцијашима ветеранима сећање на те дане још увек >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << живо.
„Акцијаши! Јагодине. Акцијаши! Јагодине. Акцијаши! Јагодине. Здраво, здраво, здраво."

Добар глас и још бољи дух заједништва и пријатељства држи ове занимљиве људе на окупу. Различитих су занимања, интересовања, али их чврсто повезује учешће на омладинским радним акцијама пре 40 или 50 година. Поново су на окупу.
„Удружења се сваким даном оснивају и повезују што је најбитније тако да се ми стари акцијаши и стари другови на крају крајева проналазимо и дружимо и даље волимо и поштујемо тако да је то једна лепа прича", истиче Лидија Вох, председница Удружења акцијаша Јагодине. Додаје да се и даље ословљавају са - другови и другарице акцијаши.
Нису се окупили само да се друже, већ и да раде. Пошумљавали су делове јагодинског излетишта.
„Засадићемо неких да кажем баш тачно 31 садницу. Шест садница су поклон аризонског бора нашег акцијаша друга Боже Ђурића из Крагујевца", наводи Дејан Новаковић, професор куварства и акцијаш.
„Осам пута ударник на акцијама - Сутјеска, Београд-Бар, Козара, Морава, Ђердап, Ибар-Лепенац и Сарајево. Све најважније, баш јаке, иначе сам акцијаш од 1970. са својих 14 година сам кренуо", сећа се Божо Ђурић, акцијаш ветеран.
Најстарији у групи је друг Бранко. Има 86 година, виталан је и редовно долази на све акције.
„Тада је било најлепше другарство, поштовање, верујте ми бригадири смо се волели као браћа”, додаје Бранко Јокановић, акцијаш ветеран.
Биће да су ипак били млади, пуни снаге, воље и вере, а сећање на време омладинских радних акција буди код њих дивна осећања. Поздрав и од нас - живи били бригадири!
Биће да су ипак били млади, пуни снаге, воље и вере, а сећање на време омладинских радних акција буди код њих дивна осећања. Поздрав и од нас - живи били бригадири!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.