Izvor: RTS, 11.Apr.2023, 15:53

Осам ученика ОШ из Станара повређено у Тик-Ток изазову "крвави новац"

Осам ученика осмог разреда школе у Станарима повређено је у једном од изазова са друштвене мреже Тик-Ток под називом "крвави новац", када се између прстију шака стављају кованице да би се видело ко ће дуже да издржи притисак.
“Ученици су, у складу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са поступцима, упућени на саветодавни рад са педагогом, односно са дисциплинском одговорношћу који такав прекршај носи, али циљ није само казна за те ученике већ да схвате шта је за њих исправно, а шта погрешно”, изјавио је данас директор Основне школе “Десанка Максимовић” Александар Ристић, преноси Срна.

Он је упозорио да се физичко насиље преселило на интернет и друштвене мреже, такозвано сајбер насиље и да је мултисекторски тим ове школе спровео истраживање и утврдио да је 76 одсто ученика у предметној настави који имају друштвену мрежу “Тик-ток” учествовало у једном од изазова.
Када је реч о превентивним активностима, он је указао на различита предавања организована у сарадњи са Центром за социјални рад и МУП-ом Републике Српске, као и оснивање школске телевизије која промовише истинске вредности, ученичка постигнућа и здраве навике.
Ристић је упозорио да је истраживање указало и да више од 90 одсто ученика користи платформу “Јутуб” која није намењена деци. Министар просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поручила је да је безбедност и превенција насиља у школама потреба с обзиром на све присутнију појаву вршњачког насиља на које треба пронаћи адекватан и стручан одговор.
Стојичић је навела да ресорно министарство већ има потписане протоколе према којима се поступа када се деси случај вршњачког насиља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.