Izvor: RTS, 07.Apr.2023, 05:58

Католици и протестанти обележавају Велики петак

Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве данас обележавају Велики петак, дан страдања и смрти Исуса Христа.
Дан када је на крсту страдао Исус Христ из Назарета, Бог и човек, најтужнији је дан у хришћанству. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Вољно изабравши смрт, син Божји је својом жртвом дао дар онима који ће веровати. Исус је показао и доказао вредности живота сваког људског бића.
За католичке вернике, Велики петак је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века. То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог.
Одржава се и посебна спомен-молитва – муке Господње. Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање. Не звоне звона, нема свирања ни певања.
Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.