Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 19:52

У Приштини утврдили коначну листу бирача за ванредне изборе на северу КиМ

Централна изборна комисија у Приштини утврдила је коначну листу од 45.095 бирача за ванредне изборе за председнике општина Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.
Истог дана, на ванредним изборима 23. априла, бираће се и одборници скупштина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << општина Звечан и Лепосавић.
Коначна листа има 1.345 бирача више у односу на локалне изборе 2021. године.
Највише бирача 18.118 има у општини Северна Митровица, затим у Лепосавићу 13.318, Звечану 6.998 и у Зубином Потоку 6.661.
Ванредни локани избори у четири општине на северу расписани су, након што су Срби, предвођени представницима Српске листе, у новембру прошле године колективно поднели оставке у свим институцијама под патронатом владе у Приштини.
Српска листа је раније саопштила да на изборима 23. априла неће учествовати јер нису испуњени њихови захтеви да се формира Заједница српских општина и да се припадници специјалне косовске полиције повуку са севера Косова, што је био узрок колективног напуштања косовских институција на северу.
Међу пријављеним кандидатима за председнике у четири општине двоје су Срби. Партија косовских Срба пријавила је Александра Јаблановића за градоначелника Лепосавића, а Слађана Пантовић биће независни кандидат за председника општине Звечан.
Остали пријављени кандидати су албанске националности из странака заступљених на највишем нивоу, у парламенту у Приштини.
Покрет Самопредељење и Демократска партија Косова имаће кандидате за председнике у све четири општине, Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану и Северној Митровици.
У северном делу Митровице кандидата ће имати и ГИ "Митровица", Бетима Османија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.