Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 15:32

Макрон позива Пекинг да "уразуми Москву"; Си: Промовишите мир и дијалог

У фокусу сусрета кинеског и француског лидера, Сија Ђинпига и Емануела Макрона је рат у Украјини. Макрон је позвао Пекинг да "уразуми Москву", док је Си нагласио да Кина и ЕУ треба да се придржавају дијалога и сарадње. Председница Европске комисије Урсула фон дер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Лајен истакла је да је "охрабрила кинеског председника да ступи у контакт са Володимиром Зеленским".
Француски председник Емануел Макрон истакао је у разговору са кинеским председником Сијем Ђинпингом у Пекингу, да зна да може да рачуна на то да ће Kина "уразумити" Русију и постићи да се сви врате за преговарачки сто.

Рекао је да очекује да Пекинг помогне у окончању кризе и спречи растуће тензије што би могло да подели глобалне силе на зараћене блокове.
Макрон је указао да је руски напад на Украјину "задао ударац међународној стабилности".
"Знам да могу да рачунам на Вас да уразумите Русију и вратите стране назад за преговарачки сто", рекао је Макрон Сију, а пренео је Ројтерс.
Након састанка са Макроном, Си је позвао на разговоре две стране и политичко решење за украјински рат. Разговори су били "искрени и конструктивни“, саопштено је из Јелисејске палате, док је Пекинг навео да су разговори били "пријатељски" и "опширни“.
О нуклеарном наоружању Макрон је такође затражио од Сија да изврши притисак на Русију да се повинује међународној регулативи о неширењу нуклеарног оружја, поводом најаве руског председника Владимира Путина да ће послати тактичко нуклеарно оружје у Белорусију.
Макрон је, наиме, на заједничкој конференцији за медије у Пекингу с кинеским председником рекао да европска безбедносна архитектура није могућа док год је Украјина окупирана, а једна чланица Савета безбедности Уједињених нација крши Повељу УН.
"Француска је против ширења нуклеарног оружја ван земаља које га поседују и верује да је важно искључити могућност његовог коришћења у актуелном сукобу у Украјини", рекао је Макрон, пренео је Тас.
"Француска дели жељу Кине да се нуклеарно оружје не користи у овом сукобу. То значи поштовање међународних уговора у овој области. Такође, нуклеарно оружје ни у ком случају не би требало да буде размештано ван земаља које га поседују, посебно у Европи", истакао је он поводом недавне одлуке Русије да постави тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.
Према његовим речима, овај потез крши руске међународне обавезе и међународно право.
Кинеска политика према Украјини може се сажети у једну реченицу - "промовишите мир и дијалог", пренели су кинески државни медији речи председника Кине Си Ђинпинга, додајући да је приоритет подстицање прекида ватре и окончање рата, пренео је Ројтерс.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је, оговарајући на новинарско питање, да је охрабрила кинеског председника да ступи у контакт са украјинским председником Володимиром Зеленским.
Си позвао на нови импулс у сарадњи Кинески председник је поручио да је Пекинг вољан да сарађује са Европском унијом на поновном покретању размене на свим нивоима и елиминисању "мешања" и изазова како би дао нови импулс односима Kине и ЕУ.
"Kина и ЕУ треба да се придржавају дијалога и сарадње, одржавају светски мир и стабилност и промовишу заједнички развој и просперитет", рекао је Си током састанка са председником Француске Емануелом Макроном и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Пекингу.
Посета Макрона и Фон дер Лајенове Kини уследила је након вишегодишњег застоја односа са Пекингом око различитих питања, укључујући оптужбе за злоупотребу људских права у Синђангу, заустављени инвестициони пакт и оклевање Kине да осуди Русију због инвазије на Украјину.
Обраћајући се новинарима након доласка у Пекинг, Макрон је поручио да Европа мора да се одупре смањењу трговине и дипломатских веза са Kином и ублажи "спиралу" напетости између Kине и Запада.

Фон дер Лајенова, која је на свом првом путовању у Kину од када је ступила на ту функцију 2019. године, учествује на трилатералном састанку са Макроном и Сијем.
У коментарима које је објавио кинески државни медиј Си-Си-Ти-Ви, Си је рекао да Kина и Француска имају потенцијал и одговорност да превазиђу "разлике“ и "ограничења“ док се свет суочава са историјским промена.
Неки аналитичари су сугерисали да Макрон и фон дер Лајен могу да преузму улогу "добар полицајац и лош полицајац" у Пекингу, са дружељубивим Французом који промовише "ресетовање" веза и шефа ЕУ која излаже тешка питања и црвене линије у тим односима.
"И Европа и Kина су имале огромне користи од односа, међутим, односи ЕУ и Kине су постали комплекснији последњих година и важно је да заједно размотримо све аспекте наших односа“, рекла је Фон дер Лајенова пре састанка са кинеским премијером Ли Ћијангом.
Ли је рекао да је партнерство ЕУ и Француске "нова полазна тачка“ и да обе стране треба да се придржавају "принципа међусобног поштовања и сарадње у којој сви добијају".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.