Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 13:03

Надбискуп Немет за Радио Београд: На крају увек побеђује живот, немојте губити наду

Немојте губити наду, поручује београдски надбискуп и митрополит Ладислав Ласло Немет поводом предстојећег Ускрса. У ексклузивном интервјуу за "Радио Београд 2", честитао је предстојећи празник и нагласио да на крају увек побеђује живот и то позитиван. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Желео бих да сарађујем са свима који су отворени за сарадњу. Мој приступ другим људима је пун поштовања и љубави, истакао је, у ексклузивном разговору за "Радио Београд 2", београдски надбискуп и митрополит Ладислав Ласло Немет.
"Поштени људи увек нађу, да тако кажем, нека вратанца да отпочну разговор о суштинским питањима смисла живота, страдања. Група теолога на Западу се након Другог светског рата бавила питањима: да ли после Аушвица смемо да говоримо о Богу? Какав је то Бог, ако је дозволио Аушвиц? Ми смо поставили питање – како говорити о Богу након Старог сајмишта и Јасеновца? Међутим, то се победило и ја мислим да можемо разговарати са свим људима о нечему што нас повезује и што је добро", каже надбискуп Немет.
Дијалог са традиционалним црквама и верским заједницама Професионално му је, како каже, близак и разговор са представницима традиционалних цркава и верских заједница.
"То можeмо назвати дијалогом, међуверским дијалогом, екуменизмом или сарадњом. Радо ћу прихватити иницијативу уколико до ње дође, а и представити неке идеје и тражити сагласност за разговор. Раније је службена политика Католичке цркве била да је јединство значило да се папа пита за све. Данас, хвала Богу, папа о томе не говори. Има различитих форми јединства и није јединство само у томе да један командује. Нисмо ми војска, па да мора неко генерал да буде. Ми можемо бити једно друштво које сарађује. Морамо се ослободити притиска да по сваку цену процес доношења одлука мора бити централизован", наводи надбискуп Немет.
Истиче да свако има своју традицију.
"Много важније је да у тим разговорима дођемо до тога да почнемо заједнички пратиковати јеванђеље, молити се заједно. Молитва је та која нас повезује са људима и са Богом. И Каритас је важан део Католичке цркве. За време поплава 2014. године Каритас је успео да веома много помогне угроженима на граници Србије, Босне и Хрватске, а такође и стотинама хиљада миграната, од 2015. до данас. Показали смо како може да се сарађује када је у питању мигрантска криза. Човеку у невољи је потребно дати храну, воду и смештај. Наш задатак није да разјашњавамо узроке миграција, него да помогнемо људима у невољи", поручује надбискуп Немет.
"Сваки рат је фабрика мржње" Сведоци смо ратова, расних и верских прогона. Последњи пример је оно што се дешава у Кијевско-печерској лаври. Какав је Ваш став о томе?
"Чини ми се да никада толики број хришћана у свету није прогањан као сада. То се посебно односи на друге континенте, али и на Европу. У Украјини је рат, а сваки рат је фабрика мржње и фабрика нерационалних одлука. Оно што се догађа у том рату није рационално. Људи у Бахмуту због пет метара терена гину са обе стране. Здрав разум би рекао – договоримо се да се спасу људски животи. У том контексту ја гледам оно што се дешава у Украјини. Да ли је то толико важно да се у току рата доноси таква одлука? Зашто се мора раздраживати оно што је и те како лоше", поручује надбискуп Немет.
Нека се заврши рат, па се може после тога сести и поразговарати о томе да ли се може продужити тај уговор, каже надбискуп.
"Али не у току рата, јер то ствара дојам да то није питање закупа, него намера да се рани друга страна и да јој се зада још неки ударац. Ја то видим или разумем као реакцију на мржњу која је стигла и на највише разине. Једно од темељних људских права је право на слободу вероисповести. Када би се смирило, ја сам сигуран да би се то могло решити. Хвала Богу, украјинска полиција није ушла у лавру и није почело исељавање, а монаси су рекли да остају. Тако је сада пат ситуација и, да будем искрен, било би најбоље да тако остане до краја рата. Мислим да је важно да се то питање стави на сто када буду били мировни преговори, јер сви имају право на постојање", наглашава надбискуп Немет.
"Мој задатак је да сачувам оно што је било добро" Истиче и да се наше друштво развија у правцу веће толеранције и суживота различитих група и култура.
"Господин Хочевар је играо важну улогу – улогу моста. Тражио је контакте са свима почевши од државне, градске управе, а истовремено је јако пуно радио са Православном црквом, Исламском заједницом, другим црквама и верским заједницама. Мислим да је један од мојих главних задатака да сачувам оно што је било добро. Желим да наша црква буде та која излази из канцеларије и тражи људе. Нас је мало, а с друге стране, појам Католичке цркве, католичког живота је такав да ставља велики акценат на социјално деловање и комуникацију са нашим верницима", наводи надбискуп Немет.
На питање – куда иде овај и овакав свет и која је порука београдског надбискупа за предстојећи Ускрс – господин Ладислав Немет, између осталог, поручује:
"Немојте губити наду. Кад је Исус ускрснуо или васкрсао, дошао је, вратио се к нама и показао да је живот важнији и да је последња реч у егзистенцији нашој, светској – живот, а не смрт. На крају увек побеђује живот и то позитиван. Срећан Ускрс!"

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.