Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 12:55

Протест млекара, блокирали путеве који воде ка Краљеву, Крагујевцу и Чачку

Произвођачи млека из села у околини Кнића и Груже,  незадовољни политиком државе према сточарству и целој пољопривреди, блокирали су на шест сати раскрснице у Равном Гају и Мрчајевцима на путевима који воде ка Краљеву, Крагујевцу и Чачку. Траже да минимална цена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << млека буде 65 динара по литру и да држава донесе петогодишњи национални план развоја и заштите пољопривреде.
Како кажу, на овај корак су се одлучили јер на прошлонедељном састанаку представника Удружења одгајивача говеда централне Србије, Шумадије и Поморавља са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић није постигнут договор.
Председник Удружења одгајивача говеда централне Србије, Шумадије и Поморавља Милија Паламаревић каже да је почетак свих проблема био око 15. јануара, када су млекаре најавиле појефтињење млека.
"Цене у том периоду су биле од 60 до 75 динара. Након тога имамо драстичан пад цена тако да сада имамо произвођаче са 30 динара по литру. То је апсолутно неисплатива производња", додаје Паламаревић.
Истиче да су одређене бенефиције када је реч о субвенцијама испуњене, као и да је министарка Танасковић што се тог дела тиче изашла у сусрет.
"Што се тиче откупне цене млека, на то није утицала. Тренутна цена апсолутно мора да се измени или да се направи нека заштитна цена, јер већина наших произвођача ће бити угашена", поручио је Паламаревић.
Најављују да ако се не испуне услови, следећи скуп биће у Београду на Велики петак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.