Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 23:07

Одгајивачи аутохтоних раса чекају субвенције

Одгајивачи аутохтоних раса из пиротског округа упутили су апел Министарству пољопривреде да хитно исплати заостале субвенције. Они упозоравају да је кашњењем субвенција доведен у питање опстанак важног генетског ресурса у сточарству. Из министарсва поручују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ће заостале субвенције за 2021. годину бити исплаћене, али да за 2022. годину нису ни планиране.
Симболично, у минут до 12, одгајивачи аутохтоних раса домаћих животиња са подручја пиротског округа упозорили су да су на ивици опстанка. Основни разлог су неисплаћене субвенције за 2021. и 2022. годину.

"Задње субвенције сам узео јула 2020. године. Од тада нисам добијао субвенције државе. Зато сам морао да преполовим крдо", каже Мартин Крстев, фармер.
"Да одгајивач аутохтоних раса зна шта му следује, каква му је будућност и да може да планира своју производњу. Ми просто не можемо да трпимо неке административне кочнице. Ми радимо у интересу развоја и очувања пољопривреде", каже  Александар Васов, фармер.
Стручњаци сматрају да је очување аутохтоних раса залог за будућност.
"Генетички ресурси су заправо извор који нам показује на који начин животиње могу да се адаптирају и на који начин можемно да појефтинимо нашу производњу и код савремених раса. Тако да заштита генетичких ресурса није питање само једне државе, него и планете и на сву срећу то је препознато као глобални проблем", каже Борис Борисављевић, стручњак ФАО.
У Министарству пољопривреде кажу да ће са локалним самоуправа покушати да помогну свим сточарима.
"Остало је нешто из 2021. године и то ће се исплатити. Нажалост у 2022. није био конкурс расписан, тако да за ту годину не можемо да урадимо ништа, а за 2023. су планирана средства", рекао је Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде.
И док из Министарства пољопривреде поручују да ће увођем е-аграра исплата субвенција бити доведена у ред, одгајивачи упозоравају да 90 одсто аутохтоних раса то не може да чека.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.