Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 14:45

У Лапову отворена највећа соларна електрана у Србији

У Лапову је пуштена у рад највећа соларна електрана у Србији "Деласол", снаге 9,9 мегавата. Отварању електране присуствовала је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
Дубравка Ђедовић је приликом обиласка електране рекла да су сарадња >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и синергија јавног и приватног сектора важне за већу сигурност снабдевања и за успешну зелену енергетску транзицију, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.
"Поред тога што се приводе крају и неки велики пројекти иза којих стоји држава и отпочињу нови, важно је и да имамо амбициозне и велике пројекте које реализује приватни сектор. Соларна електрана 'Деласол' је највећа соларна електрана у Србији и пример како коришћењем соларне енергије можемо у исто време унапређивати и сигурност снабдевања електричном енергијом и заштиту животне средине", рекла је Ђедовићева.
Нагласила је, како се наводи, да је задатак државе, на коме се интензивно ради и кроз доношење регулативе и кроз припрему стратешких докумената, да ствара услове да се граде нове електране из обновљивих извора енергије, а да истовремено наш енергетски систем врши свој основни задатак, а то је сигурно снабдевање грађана и привреде'', навела је Ђедовић.
Министарка је додала да ће измене Закона о коришћењу обновљивих избора енергије, кад буду усвојене у парламенту, омогућити спровођење аукција за тржишне премије за произвођаче енергије из обновљивих извора, чиме се отвара пут да у наредних неколико година наше капацитете из солара и ветра повећамо око три пута.
Соларну електрану "Деласол“ изградила је компанија "МТ-КОМЕX", и простире се на 12,5 хектара. Ова електране биће највећа у Србији по величини и по снази и на годишњем нивоу ће производити 15.000 мегават-сати електричне енергије довољну за око 2.100 домаћинстава.
За изградњу ове соларне електране коришћени су бифацијални соларни панели који имају могућност приноса електричне енергије са обе стране панела, због чега производе већу количину електричне енергије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.