Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 12:26

Како се учи у основној школи у Руми која има европску ознаку квалитета

Основна школа "Душан Јерковић" у Руми позната је као школа са европском ознаком квалитета, чији ђаци су навикли на учешће у е-твининг пројектима сарадње не само са вршњацима из Србије, већ и из региона.
Од првих школских дана они стичу примењиво >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << знање уз корелацију наставе и тимски рад на занимљивим часовима. Ученици Основне школе "Душан Јерковић",, у Руми зато освајају награде на бројним такмичењима и не заостају за европским вршњацима. У оквиру последњег пројекта у дигиталном кабинету разговарали су на енглеском језику са ђацима из Румуније, снимали су филм и правили нове играчке од рециклираних.
“Веома волимо да идемо у нови кабинет за дигитални свет. Ми имамо пројектну наставу. Прошле године су нас учили старији ђаци како да програмирамо микро битеве и да правимо игрице а ове године смо ми учили предшколце како да буду безбедни на интернету”, каже Вања Вукашин ученик четвртог разреда.
“Ми смо школа са европском ознаком квалитета, то значи да радимо пројекте са школама из других земаља, аутори смо многих пројеката, у те пројекте укључујемо и родитеље, значи радимо унутар учионица, али и са родтељима што је изузетно значајно”, наводи Наташа Станић, директорка Основне школе ,,Душан Јерковић,, у Руми.
Оснивачи су и пројекта ,"Света Србија".. Свака генерација четвртог разреда уз помоћ учитељице, наставника веронауке и ликовног, изради по једну икону.
У школи их има 20, од укупно 60 у другим установама. Раде тимски на часовима, понекад и на одмору.
“Прва икона коју смо урадили била је поклоњена полицијској станици у Руми а претхдно је освештана у нашој цркви. Њима се поклон изузетно свидео, па су нас замолили да урадимо још једну за Министарство унутрашњих послова у Београду. Ми смо одушевљено прихватили ту идеју, ту молбу и када смо је урадили, они су нам у знак захвалности организивали пут у Београд”, прича Исидора Видовић, ученица седмог разреда.
Највише награда ђаци ове румске школе освојили су у спорту. Зато им је уз помоћ локалне самоуправе недавно реновирана фискултурна сала и сада имају одличне услове за тренинг.
“2021. смо освојили прво место на републичком такмичењу као екипа и тиме се пласирали на светско такмичење у Београду где су дошла деца из 47 земаља , тамо смо се дружили и уживали”, каже Дајана Ђокић ученица осмог разреда.
 Негујући културну традицију, а у складу са новим временом, ови малишани пројектима су се повезали са многим школама у Србији и региону. Имају и подршку министарства, па им уз награде стиже и боља опрема за учионице.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.