Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 09:30

Јевреји славе Пасху – шта на трпези симболизују бесквасни хлеб и горке траве

Вечерас, са заласком сунца, Јевреји започињу прослављање Пасхе дносно Песаха. Празник се слави осам дана као сећање на избављење из четиристогодишњег египатског ропства, дванаест векова пре нове ере. Исак Асиел, врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији, објаснио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је за РТС каква је симболика бесквасног хлеба и горке траве на трпези, као и зашто је важно учити децу да на Пасху постављају питања.
Песах се обележава 3.334 године и сматра се најстаријим празником, као сећање на спасење јеврејског народа из египатског ропства.

Рабин Исак Асиел истиче у разговору за РТС да се Пасха назива и празником слободе и да је пуно тога у обичајима посвећено управо очувању идеје слободе.
Обележава се у кругу породице, након молитве у синагоги. Код куће се чита Хадад, а затим се  вечера. Након вечере следе захвалнице, молитве, и последње што се поједе је бесквасни хлеб, како би се на спавање отишло са укусом слободе.
"То је хлеб који су јели наши праоци у Египту и прве реченице које се изговарају су: Ко је год гладан нека дође овде нека једе, ове године овде робови, догодине слободни. Деца се уче да постављају питања - по чему се ова ноћ разликује од друге ноћи, зашто једемо бесквасно? Суштина је да се деца науче да размишљају својом главом од малих ногу“, објашњава рабин.
Треба очистити кућу, припремити посуђе Талмуд прописује да се не сме кувати нити јести из судова који се користе током године. Обичај је да се метално посуђе прокувава, а стаклено после прања неколико дана држи у хладној води.
"Неки материјали су упијачи, упијају укусе и зато постоје технике како да се кошеризује за Песах. Многе породице имају посебне лонце и есцајг само за Песах и онда настане гунгула да треба да се све промени, кућа очисти“, истиче рабин Исак Асиел.
Симболика горке траве На трпези се налази и горка трава. "Она се налази на трпези јер су Египћани загорчавали живот Јеврејима. Трава се умочи у слану воду, која симболизује сузе, и то се поједе“, навео је рабин Асиел.
Његова порука верницима је да се идеја слободе треба уградити у нове генерације.
"Порука верницима је  да се слобода тешко стиче, али лако губи и ако желимо да очувамо слободу није довољно имати војску, већ и генерацију људи који имају јасну свест да се она лако може изгубити. Једно је бити градитељ пирамида, а друго слободе, она се може само кроз едукацију чувати“, закључио је рабин Исак Асиел.
Цело гостовање рабина Исака Асиела можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.