Izvor: RTS, 04.Apr.2023, 18:20

Милатовић: Сигуран сам да нећу разочарати грађане, прво ћу посетити Брисел

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, каже да је свестан одговорности и да је сигуран да неће разочарати грађане. Истиче и да ће прва дестинација коју ће посетити након што ступи на дужност бити Брисел. Када је реч >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о односима у региону, Милатовић поручује: "Има ли ишта нормалније него да ми у земљама Западног Балкана имамо најбоље могуће односе". Сматра да је трзавица било доста и да је европска будућност Западног Балкана "оно што нас све чека".
Јаков Милатовић, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, наводи и да је Црној Гори потребна стабилна влада.
"У недељу смо имали историјски важан дан за Црну Гору, сменили смо коначно симбол једног претходног режима који је владао Црном Гором у претходних тридесет година и отворили врата нове ере демократског и економског развоја у земљи", рекао је Милатовић.
Изазови су велики и треба, како је рекао, помирити земљу.
"Ја сам управо и у недељу вече рекао да је ово победа помирене Црне Горе, јер је господин Ђукановић превише делио Црну Гору, беспотребно је делио и управо на тим поделама и тако дуго владао. Зато је приоритет у унутрашњем смислу наше политике број један помирење", истакао је Милатовић.
Приоритет у спољној политици су европске интеграције, поручио је Милатовић и оценио да ће у наредном петогодишњем мандату, заједно са Владом Црне Горе, која би требало да буде коначно политички стабилна након ванредних парламентарних избора, бити добијена додатна стабилност која ће бити неопходна да Црна Гора уђе у ЕУ.
"И да онда наставимо све оне реформе које смо негде и започели, а тичу се унапређења животног стандарда грађана и борбе против организованог криминала и корупције", рекао је Милатовић.
На питање да ли очекује да после ванредних избора покрет Европа сад добије и трећи ниво власти, односно место премијера, будући да је освојила највише гласова у Подгорици, а потом су грађани дали највише поверења њему као кандидату тог покрета на председничким изборима, те да ли ће наступати у коалицији или самостално, Милатовић је рекао да је још рано да се говори о парламентарним изборима.
"Тренутно је и њихово расписивање пред Уставним судом. Треба сачекати да видимо одлуку. Политички став је да они треба да буду што пре и да без обзира од наступа, да ли ће он бити коалициони у предизборном или постизборном смислу мислим да је суштински циљ да Црна Гора добије политички стабилну владу која ће имати снажну подршку од Скупштине Црне Горе, а да Скупштина буде политички реалнија него што је сазив сада", рекао је Милатовић.
Подсећа да сада ДПС контролише скоро 50 одсто Скупштине, уз прогнозу да ће у наредном сазиву то бити дупло мање, а да ће покрет Европа сад сигурно бити доминантан фактор.
На питање да ли може да обећа грађанима да их неће разочарати, Милатовић је навео да грађани већ знају морална начела иза којих стоји и све вредности које промовише.
"Мислим да сам управо и из тих разлога добио овако високу подршку грађана на коју сам много поносан, али то је једна велика одговорност и управо са позиције председника државе желим да будем и кохезивни фактор, али и корективни фактор, тако да сам сигуран да их нећу разочарати", рекао је Милатовић.
"Докле год је циљ ЕУ, треба упоредо радити и на регионалној сарадњи" Одговарајући на питање да ли ће Црна Гора разматрати одлуку да се прикључи "Отвореном Балкану", Милатовић каже да је то нешто чиме треба да се позабави наредна влада која ће, каже, бити резултат новог сазива Скупштине Црне Горе.
"Мој политички став је ту врло јасан. И пре него што сам постао министар у Влади Црне Горе, сада политичар и председник Црне Горе, ја сам јако пуно и у професионалном смислу радио на унапређењу регионалних економских интеграција Западног Балкана и из Европске банке за обнову и развој где сам и радио", рекао је Милатовић.
Истакао је да се сећа да је тада и Мило Ђукановић присуствовао тим почетним састанцима где се стварао "Отворени Балкан".
"Он је у међувремену променио негде свој политички тон када је у питању Отворени Балкан", рекао је Милатовић и оценио да су регионалне економске интеграције неодвојиви део европских интеграција.
"Док год ми будемо држали за циљ пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ треба упоредо и радити на свему овоме што се тиче унапређења регионалне економске сарадње", наглашава Милатовић.
На питање о доласку у Београд и на који начин жели да унапреди односе са Србијом, Милатовић подсећа да је навео да ће његова прва посета бити Бриселу, одакле ће послати снажну поруку истинског европског пута Црне Горе.
"Што се тиче добросуседских односа, има ли ишта нормалније него да ми у земљама Западног Балкана имамо најбоље могуће односе? Нажалост, није тако било, али чини ми се да и ова победа над Ђукановићем даје свима нама негде наду да ћемо ући управо у једну нову еру додатне стабилизације добросуседских односа у земљама Западног Балкана, јер управо је то и оно што грађани очекују од Црне Горе и од нас”, рекао је Милатовић.
Како каже, сматра да је трзавица било доста и да је европска будућност Западног Балкана "оно што нас све чека".
"Регионалне економске интеграције, да ли оне које су већ ту кроз споразум о слободној трговини ЦЕФТА или оне које се одвијају у оквиру кишобрана Берлинског процеса или оне које су отпочеле од самих земаља Западног Балкана попут ‘Отвореног Балкана’ све оно што иде у корист грађана и привреде у нашим земљама је нешто што треба подржати и на чему треба активно и радити", рекао је Милатовић.
Поручио је и да је "ђаво у детаљима и да све то треба разрадити и погледати".
Милатовић је рекао да га радују све честитке које је добио, и од председника Србије Александра Вучића, али и од хрватског председника Зорана Милановића, а чуо се, каже и са бројим лидерима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.