Izvor: RTS, 04.Apr.2023, 16:13

Жиофре: Што пре кренемо са применом обавеза из Брисела и Охрида, Србија ће се више приближити ЕУ

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре каже за РТС да је састанак шефова преговарачких тимова Београда и Приштине у Бриселу изузетно важан и да је суштина да се постави списак обавеза које се морају брзо спровести. Истиче да је ЗСО један од важних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << аспеката преговора и да ће бити један од приоритета код преговарача. Што пре почне примена обавеза из Брисела и Охрида, Србија ће се више приближити Унији, наглашава Жиофре.
"Стало нам је до Европе, стало нам је до Србије и њених грађана, бољи смо заједно", то је порука кампање коју Делегација Европске уније у Србији покреће заједно са амбасадорима европских земаља.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре каже за РТС да су кампању покренули да би објаснили да маре за народ Србије и да им је стало до Србије и њених грађана.
"Често смо разговарали о великим реформама, о геополитичкој ситуацији, о дијалогу Београда и Приштине, али ретко о томе зашто толико улажемо у Србију, пољопривреду, образовни систем... Зато смо одлучили да покренемо кампању, да објаснимо да нам је стало до Србије и њених грађана. Због тога смо овде. Желимо да помогнемо, да пружимо подршку, да створимо бољу ситуацију за српски народ", истиче Жиофре.
Каже да већина грађана у Србији зна да је ЕУ највећи партнер, донатор и улагач у Србији, али да не знају сви.
"Мислим да је важно да се обратимо широј јавности. Није све само у новцу, већ и у вези коју стварамо са грађанима. Овде смо зато што смо заједно бољи", истиче Жиофре.
"ЗСО један од важних аспеката преговора, мора да се иде ка спровођењу" У Бриселу се данас одржава састанак шефова преговарачких тимова Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, а Жиофре сматра да је важно што до сусрета долази свега неколико дана пошто је прихваћен европски предлог.
"Сада се све своди на примену нових споразума и старих споразума и зато је толико важан овај састанак данас", каже Жиофре.
Истиче да је суштина да се постави списак обавеза које се морају брзо спровести.
"Заједница српских општина (ЗСО) је важна тема која мора да се испрати и мора да се иде ка спровођењу што је пре могуће. Наравно, то све мора да се деси у контексту када су обе стране спремне на компромисе", истиче Жиофре.
Каже да је ЗСО један од важних аспеката преговора и да се о томе стално говори.
"Ми желимо да се говори о ЗСО, али желимо и да се то спроведе у дело. Наравно, то ће бити један од приоритета код преговарача", наглашава Жиофре.
На питање да ли је примена споразума из Брисела и Охрида услов или пречица за Србију до ЕУ, Жиофре каже да то није никакав нови услов јер је Србија приступила преговорима са ЕУ и већ тада одлучила да ће нормализација односа са Приштином бити део оквира преговора.
"Постоји поглавље 35 које се односи на ово питање и сада морамо да ажурирамо то поглавље, да се укључе нове обавезе које су стране прихватиле у Охриду и Бриселу. Ово је прилика, сигуран сам, за Србију јер што пре кренемо са применом ових обавеза, Србија ће се више приближити ЕУ", наглашава Жиофре.
"Отварање новог кластера у рукама земаља чланица" Србија је последњи кластер отворила у децембру 2021. године, а Жиофре истиче да је отварање новог сада у рукама земаља чланица.
"Отворили смо кластер 4 у децембру 2021. године. Комисија је указала на то да је Србија спремна технички за отварање кластера 3 и то је све сада у рукама земаља чланица, оне треба да донесу одлуку. Да бисмо дошли до тога, мислим да је јасно шта треба да се учини – с једне стране владавина права, медији, борба против корупције, а друго је корак у нормализацији односа Београда и Приштине", објашњава Жиофре.
Каже да је сада нова прилика, са замахом који је постигнут у Бриселу и Охриду.
"И спољна политика је постала важно питање. То су све питања која морају да се ускладе и морамо да сарађујемо са Владом Србије, како бисмо се на свим фронтовима приближили отварању новог кластера и затварању у будућности", каже Жиофре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.