Izvor: RTS, 04.Apr.2023, 08:48

Миливојевић: Кључна ствар да ли ће на крају бити осуде ОВК у политичком смислу

У Хагу се наставља суђење Хашиму Тачију и осталима, када ће одбрана имати реч. Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да ће доказни поступак имати највећу тежину. Кључна ствар је да ли ће на крају бити осуде ОВК у политичком смислу, указао је Миливојевић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Хашим Тачи и остали негирали су у Хагу оно што има се ставља на терет. С друге стране, тужилаштво јасно поручује: доказаћемо да су криви за злочине на Косову и у Албанији. Тврде да су одговорни за најмање 102 убиства, углавном Срба, али и Албанаца.
Гостујући у Дневнику РТС-а, некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је да први дан суђења показује да ће тај поступак бити интересантан, постоји амбиција тужилаштва да докаже све то, тако да ће доказни поступак имати највећу тежину.
Поставља питање да ли су у стању да доведу све сведоке и да потврде сваки од ових злочина. "Друга ствар која ће бити кључна, то је политичка, да ли ће на крају бити осуде ОВК у политичком смислу. Мислим да ће главна битка, када је политички аспект овог суђења, бити око тога", указао је Миливојевић.
Додаје да ће сигурно бити политичких притисака на унутрашњој сцени, јер отвара се много питања на унутрашњој сцени, али карактер ОВК биће кључан у овом суђењу, јер види се из неких изјава, рецимо немачког амбасадора у Приштини и неких политичких посленика на Западу, да се ОВК искључи из приче и да се ради о овде индивидуалним злочинима.
"Онда се карактер и НАТО интервенције и подршке ОВК доводе у питање. Последице могу бити озбиљне не само на политичком него и на неком другом плану", рекао је Миливојевић.

Адвокат жртава Сајмон Лоуз изјавио је да 25 година раније ниједна од жртава није помислила да ће доћи дан када ће се срести са оптуженима у судници.
Миливојевић је рекао да одлучност тужилаштва да истраје на ономе што су ставили у свој задатак – карактер злочина, врста злочина, 102 случаја – довољно говори о томе да ово суђење може да буде интересантно и да неке од жртава могу да очекују сатисфакцију уколико се ово изведе до краја.
Тужилаштво је јасно и у поруци да на КиМ влада клима застрашивања и узнемиравања сведока.
Какав је положај сведока Одговарајући на питање колико је њихов положај отежан почетком суђења, Миливојевић напомиње да је и раније био отежан, уз подсећање на суђење Харадинају.
"Дуго је трајао период припреме, тужилаштво се добро припремило и заштита сведока овог пута имала је важну димензију", истакао је Миливојевић.
Према његовим речима, очигледно је да су штитили неке сведоке у раној фази поступка.
"Ако успеју да истрају на томе, да докажу, да приведу сведоке и да сведоци буду одлучни да сведоче о овим стварима, онда карактер суђења може да буде позитивнији него што имамо искуства из ранијих случајева, из суђења Харадинају, закључио је Миливојевић.
Наставак разговора у Бриселу Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, Миливојевић је рекао да приштинска страна није спремна за дијалог, нема шансе да дође до прелома, да се разговара о раније преузетим обавезама.
"Очигледно је да приштинска страна методологијом коју примењује на терену, застрашивањима и стварањем услова за ескалацију, жели да целу причу и обавезе пренесе на другу страну, да се од њих одвоји и да то не буде на дневном реду", рекао је Миливојевић.
Сматра да ће наставак разговора имати тежину само ако на дневном реду буду заостале обавезе, ЗСО. Од тога зависи и положај српског народа и стање безбедности.
Према његовим речима, безбедносна ситуација је перманентно лоша, са тенденцијом да се погорша мерама и акцијама приштинске стране.
"Курти има озбиљан проблем на унутрашњој сцени и свако излажење у сусрет ономе што је неопходно, да формира ЗСО – доводи у питање његову политичку судбину", напомиње Миливојевић.
Покушај је посредника, ЕУ и Вашингтона, да на дневном реду буде споразум, европски предлог и да се иде у сусрет споразуму, њихов политички интерес је да се то ове године приведе крају, додаје он.
"Нема услова за то, српска страна неће мењати став, за нас је приоритет ЗСО, то ствара услове да се разговара о нормализацији на прави начин", рекао је Миливојевић.
Суштинско питање је ЗСО Како каже, данас могу да буду на дневном реду питања енергетике и формирање заједничке комисије по Охридском договору, а суштинско питање је ЗСО и испуњење претходних обавеза.
Миливојевић каже да се интерес посредника не поклапа са нашим у овом тренутку. Србија ће и данас бити под притиском, а њихов интерес је да заокруже европски предлог, да буде на дневном реду и да иду ка споразуму који би подразумевао фактичко признање.
"Позиција Србије остаје непромењена, ЗСО је претходно питање и после тога разговор о нормализацији, дакле, стварање услова за безбедност српског народа и после тога наставак разговора о нормализацији без признања", закључио је Миливојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.