Izvor: RTS, 04.Apr.2023, 06:00

Шојгу: Приступање Финске НАТО-у – ризик од ширења сукоба; Борељ: Кина не може да стане на страну агресора

Рат у Украјини – 403. дан. Кијев се спрема за пролећну контраофанзиву. Украјински председник Володимир Зеленски поручио је руским снагама да још имају времена да оду – иначе ће бити уништене. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је да Финска и званично >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << приступа Алијанси. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да "Кина има моралну дужност да допринесе поштеном миру и да не може да стане на страну агресора".
Настављене су жестоке борбе на истоку земље. Портпарол Беле куће Џон Кирби поручио је да битка за Бахмут и даље није готова, да су украјинске снаге још у граду, као и да Кијев наредне недеље може да очекује помоћ Вашингтона.

С друге стране, оснивач руске приватне војне организације "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао је да је над градском управом Бахмута подигнута руска застава, уз тврдњу да су руске снаге и званично заузеле град.
Спрема се и украјинска пролећна контраофанзива. Председник Украјине Володимир Зеленски, који није желео да открива планове украјинских снага, поручио је да руске снаге још имају времена да оду – иначе ће бити уништене. 
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), у међувремену, саопштила је да ће њен шеф Рафаел Гроси 5. априла отпутовати у Калињинград на разговоре са руском делегацијом о успостављању безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје.
Финска данас и званично приступа НАТО-у, најавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Реагујућу на пријем Финске у НАТО, руско Министарство спољних послова одговорило је да ће појачати војне капацитете у својим западним и северозападним регионима. 
За то време, Кијев је од западних савезника добио помоћ од 65 милијарди евра, а од Међународног монетарног фонда (ММФ) кредит од 2,7 милијарди долара. У Украјину је стигла прва серија пољских "мигова 29", али се за сада не зна тачан број послатих ловаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.